www.vzlet.rs

Mládežnícky časopis Vzlet online
 
www.vzlet.rs
 
Dňa 7. apríla 2011 na internetovej adrese www.vzlet.rs štartovala nová webová stránka nášho mládežníckeho časopisu. Je dizajnovaná a upravená podľa vzoru súčasných internetových magazínov a na nej bude odteraz možné nielen čítať niektoré príspevky, ktoré boli uverejnené v tlačenom vydaní Vzletu, ale taktiež komentovať ich obsah, dozvedať sa o rôznych aktualitách, pozerať galérie s fotografiami a videoklipy, ako aj „listovať“ v kompletných starších číslach časopisu v osobitnej sekcii „Archív vydaní“.
 
foto
 
V jednej z rubrík budú predstavované tvorivé prejavy čitateľov Vzletu (poézia a prózne texty, ilustrácie, fotografie a pod.) – vyzývame vás, aby ste spolupracovali s elektronickým vydaním nášho a vášho časopisu. Vítané sú všetky vaše návrhy, postrehy a komentáre o tom, čo by sa malo zverejňovať na novej webovej stránke Vzletu, ako aj vaše kreatívne, vtipné, dokumentárne a zábavné práce.
 
Spoločensko-zábavný časopis pre mládež VZLET vychádza od roku 1970 ako jediný mládežnícky mesačník vojvodinských Slovákov. Vydavateľom časopisu je Novinovo-vydavateľská ustanovizeň Hlas ľudu z Nového Sadu.
 
Obsah časopisu je zostavený z príspevkov, v ktorých sa sledujú aktivity a záujmy mladých ľudí v oblastiach vzdelávania, jazyka a literatúry, novinárstva, hudby, výtvarníctva, divadelníctva, filmu a iných foriem umenia, informatiky, ekológie, športu a v iných vedeckých, kultúrno-umeleckých a spoločenských oblastiach.
 
Medzi najstaršie pravidelné rubriky v tomto časopise patria Rozlety, ktoré boli založené už v prvom čísle Vzletu a dodnes predstavujú určitú formu „skúšobne“ pre mladých spisovateľov začiatočníkov. Význam tejto rubriky je v tom, že podnecuje čitateľov k literárnej tvorivosti, ich texty (zväčša básne) sa tu uverejňujú a ilustrujú výtvarnými prácami mladých čitateľov (kresby, grafiky, umelecké fotografie). Práce uverejnené v rubrike Rozlety hodnotí komisia a najvyspelejšie básne a ilustrácie sa odmeňujú počas tradičnej manifestácie Stretnutie pod lipami.
 
Niektoré iné pravidelné rubriky v časopise Vzlet sú: Film, Móda, Nové albumy, Live reports, Knihy, Info-svet, PC hry, Vaša tvorba, Ekokútik, Komiks a iné.
 
V súčasnosti časopis Vzlet vychádza na 28 farebných strán formátu A4.
 
Redakcia Vzletu pracuje v zložení: Stevan Lenhart (zodpovedný redaktor), Anna Horvátová (jazyková redaktorka), Miroslav Dobroňovský (grafická úprava), Mária Domoniová (lektorka-korektorka), Zuzana Kopčoková a Mária Obšustová (počítačová sadzba).

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články