Divide et impera

Divide et impera
 
Výbor pre kultúru Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny vypracoval návrh ustanovizní osobitného významu pre slovenskú národnostnú menšinu v Srbsku, čo bolo iba jedným z úrazových bodov 6. schôdze NRSNM, keďže na zoznam nezaradili Maticu slovenskú v Srbsku (MSS). Ona síce inštitúciou nie je,- je združením občanov, ale snáď s plným právom si žiada podporu zo štátnej pokladnice. Keďže štát na aktivity menšín peniaze vyčleňuje iba prostredníctvom národnostných rád, Matica je týmto pádom vydedená.
 
foto
 
Foto Željko Čapeľa
 
 
Zaiste by sa mal vynájsť spôsob, ako našej národnej inštitúcii uznať určitý osobitný status, hoci aj v rámci NRSNM, avšak ponechať jej aj vlastnú autonómiu. A nesprávať sa voči nej pohŕdavo a povýšenecky. Trebárs len z tej úcty voči tradícii. Predsedníčka MSS Katarína Melegová – Melichová sa snáď právom pohoršovala a kládla otázku akými kritériami sa riadil Výbor pre kultúru, keď Maticu nezaradil na zoznam a vyjadrila podozrenie, že sa tak chce Maticu násilne zatvoriť. Dodala, že pretrváva tendencia ignorovania Matice a stále sa zaznáva jej význam a činnosť. „Akoby sme nič pod slnkom nerobili.“ – skonštatovala K.M. Melichová.
 
Z 29 členov Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny, v piatok večer na 6. zasadnutí NRSNM v Hložanoch bolo prítomných iba 19. Avšak ani pri takom počte sa predstaviteľom Slovenskej strany nepodarilo rozšíriť rokovací program o tri body: 1-problematiku redigovania v týždenníku Hlas ľudu a odvolanie z funkcie riaditeľa NVU Hlas ľudu, 2- ochrana záujmov Slovákov a 3- symboly Slovákov.
 
Na podklade viacerých zdrojov a audio a video záznamov: Katarína Pucovská

Komentárov  

+4 #16 RE: Divide et imperaMichal 2011-07-07 23:07
Takto sa nerobí pre budúcnosť nášho pokolenia, mysli a hrabe každý pre seba!
Nahlásiť administrátorovi
+6 #15 Anonymny 95727 2011-06-30 13:42
Ako Vi viete kedy je vela a nadarmo ??
Ak sa podpises, neznamena ze hovoris pravdu a dobre.
A ja navrhujem aby nas bolo, aj to aby nas bolo ako nacim.
Priklonit sa nacim uprimnosti, spravodlivosti a pravdy, a nie zlej organizaciji.
"Alo" ? je alo,
basnik je basnik,
Politika... je politika,
Peniaze sa peniaze...,
vrecko je vrecko.
lopov je lopov.
Nahlásiť administrátorovi
+3 #14 alo, bratia a sestryMartin Prebudila 2011-06-29 16:47
Pravá láska sa nikdy nerozdá. Čím viac dávaš, tým viac ti zostáva.

Exupéry

Áno, takto raz pred odletom, alebo pred posledným letom, povedal kamarát Antoin de Saint Exupéry... A viete kto sme vôbec my, kto si ty, brat a sestra naša...?! Ak viete, tak sa aj podpíšte a ne... nekomentujte veľa a nadarmo. A zbytočne. Sami viete, že je politika ženského rodu a vari aj predpokladáte, že je predsa staršia ako to najstaršie remeslo na svete... A preto neblúdte a netrkocte priveľa...
Mne osobne je už odávno ľúto - tak nás je málo a takí sme smelí a bojovní, že si aj do vlastného hniezda dokážeme najkrajšie sr... trúsiť. Navrhujem, aby nás jednoducho ani nebolo, potom už bude, konečne ticho, a takmer o ničom.
Aj náš popredný postmoderne-romantiz ujúci básnik Víťaz-sláv Hronec sa v najnovšom čísle NŽ 5-6 2011 vzdal a odriekol svojho slovenského vojvodinského a Slovenského, ba i európskeho pôvodu - on je konečne svetový, univerzálny - už aj univerzum mu je malý... (Prečítať si to treba!) A čo my drobní, máme sa prikloniť?! Komu a čomu?!
Ja pevne verím, že Zypa Cupák nikdy nezomrel, tu je, medzi nami, s drobnými očami...
Nezamerte mi,
sestry a bratia, nič sa nedeje náhodou...
Nahlásiť administrátorovi
+7 #13 Anonymny 95727 2011-06-29 08:20
Matica pochovava sama seba.
Korupcia na každom kroku (aj DS, aj SNS, aj SS, aj SVS,aj ........).
Myslia si, že dobre robia a len vlastne škodia, a peniaze do ich vrecka. ????????.
Nahlásiť administrátorovi
0 #12 Krajan 2011-06-28 19:54
Krupcia na každom kroku. Vôči nej sa postavila DS (Tadić), lenže vrtichvostikovia sú aj tu. Najmä z naších radov. Pília haluz, na ktorej sedia, lebo po likvidovaní väčších chytrákov, príde rad aj na vás. Nepôjdete do Haagu. Len pred vlastný ľud a ten vás odsúdi. Odsúdi vás pre zradu národa. Pre umelú "asimiláciu". Tá je zatiaľ nevyhnutná, lenže nie v smere "balkanizácie", ale v smere "europizácie" a to neviete, alebo nechcete pochopiť. Moji rodičia sa narodili v R-U. Ja som sa narodil v "de facto" v Maďarsku, dcéra sa narodila v Juhoslávii, druhé dieťa "vo svete", SFRJ mi "uchmatla" pas, takže aj dnes som u vás len cudzincom v domovine atď. Kto som? Som Juhoslovan, Maďar, Srbák... Nie, som len len Slovák, s ktorým sa dejiny hrajú. Dejiny? Ani nie. Toto je len "čikútkanie", lebo vždy mi rodina bola slovenská a takou aj zostane. Oči boli vždy uprené ku Matici (na Slovensku) a ku Matici v Juhoslávii, v Srbsku... ale neviem kde tá moja Matica bude zajtra. "Kam vítr, tam plášt..." je oportunistické porekadlo. Staň si pod svoj plášť a vietor ťa neodfúkne. Vždy budeš len to, čím si sa narodil.
Nahlásiť administrátorovi
-1 #11 Krajan 2011-06-28 19:35
Ľudia Boží, márne repcete, lebo korupcia je vám v krvi. Korupcia na každom kroku. Zatiaľ sa vôči nej postavila len DS (Tadić), lenže tam v tých svojich šíkoch má spústu "vrtichvostikov", nespomínajúc ani naších z radu NRSNM. Človek chce dobre, ale malicherní zbierači odrobiniek mu prekážajú. Myslia si, že dobre robia a len vlastne škodia.
Nahlásiť administrátorovi
0 #10 Slováčisko 2011-06-28 17:21
Svoje milujem, ale cudzie si ctím. Všetci sme Božie stvorenia, lenže odrodilci sa chápu akože bližšie k Bohu. Rozhodujú aj o tom, čo ich vlastne pochová. "O paděsát lět už vás nět..." zastaralo? Nie. Skutočnosť ukazuje, že nás ubúda. Na výnimky, sme tu len "kvazi Slováci", bez slovenského citu. Aj my sa pominieme a čo zostane. Len "Srbáci". Nevieš "okiaľ noha, odkiaľ ruka". Bije nám posledná hodina a pri takomto vedení, aj odbije.
Nahlásiť administrátorovi
0 #9 Ďuro Trúbeľa a Mišo Cokuľ 2011-06-28 17:07
Sme typickí Trpáci - Slováci Dolnej zeme. Bili nás aj väčší páni a prežli sme. Oni nie. Kto nema chrbticu, je vrtichvostikom, tak aj prejde. V dejinách bude len pod "asteriksom", ako osoba čo si "sr... do vlastného hniezda". "Hrom a peklo, márne vaše snahy..." nám je v srdci, v duši. Maticu pochovávali už mnohí, kvazi Slováci. Oni umreli a Matica žije.
Nahlásiť administrátorovi
+8 #8 Anonymny 95727 2011-06-28 13:48
Kto patri medzi hlavne strany, samozrejme, nereprezentuje zaujmy Slovakov, a SS a SVS su nedemokraticke.
Nahlásiť administrátorovi
+7 #7 Anonymny 95727 2011-06-28 13:30
Narod ich zvolil, pretoze nemaju lepsie moznosti. Pare ich hlavny motiv. Ich nezaujima Slovak.
Nahlásiť administrátorovi
-1 #6 Guest 2011-06-28 09:15
hlupost ludska je nekonecna
Nahlásiť administrátorovi
+2 #5 hlas ľudu 2011-06-28 08:19
Ohľadom že voľby pre poslancou pre Národnostnú radu boli úplne neregularne, tak si Slováci nezaslúžili taketo vedenie, ktore je celkom pod dominíciou DS.Konečne aj Matica pochopila že štát ktorí vytvoril Radu, a dáva peniaze na jej fungovanie, bude aj kontrolovať čo sa tu deje cez svojich ľudí, cez DS členou v Rade, ako čo su Makanova, Marčok... Preto sa DS tak silne aj tlačil abi vihral,abi mohli kontrolovať či sa peniaze trovia pre to čo naplanovali, a z čoho DS bude mať zisk, na voľbach. A to všetko sa realizuje cez mediovú blokádu ostatných strán , cez znemožnovanie Matice a Slovenskej strany aby boli vo vedeniu Rady. Makanova istotne dostála úlohu aby sa tu nič nerobilo, len abi Slovaci boli pod kontrolou a abi hlasuvali pre jej stranu
Nahlásiť administrátorovi
+1 #4 volic 2011-06-27 18:03
Mame len takych predstavitelov, akych sme si zasluzili. Narod ich zvolil, ale oni i ked su z naroda, nie su pre narod.
Nahlásiť administrátorovi
+9 #3 Anonymny 1 2011-06-27 13:26
Vsetky politicke strany su katastrofa. Moralna bieda a chudoba.
Nahlásiť administrátorovi
+11 #2 Anonimni 1 2011-06-27 13:11
Nefunguju dobre ani Matica, ani NRSNM.
Nahlásiť administrátorovi
+3 #1 Guest 2011-06-26 17:58
"Uz zvonil vrah tu dobu, Slovakovi do hrobu…", lenze teraz tym vrahom sme si sami. Len tak pokracujte.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články