Vo sviatok niekdajšej Republiky o návrhu novej republiky: Vojvodiny

Vo sviatok niekdajšej Republiky o návrhu novej republiky: Vojvodiny
 
Deň republiky – 29. november sa slávil takmer šesť desaťročí ako štátny sviatok bývalej Juhoslávie, avšak po rozpade SFRJ ako federácie šiestich republík, tento sviatok zrušili. V sobotu 26. novembra na tribúne v Novom Sade profesor Fakulty politických vied v Belehrade Dragan Veselinov vystúpil s ideou utvorenia novej federácie, čiže spolku dvoch republík: Srbska a Vojvodiny. Tento návrh rozbúril hladinu, a to vari viac v Srbsku než vo Vojvodine.
 
foto
 
 
Dragan Veselinov proklamoval túto zásadu rovnosti dvoch republík na tribúne mimovládnej organizácie Vojvodinský klub, na ktorej sa zúčastnil i predák Sociálno-demokratickej únie Žarko Korać. Aj keď trochu zapochyboval o reálnej možnosti takéhoto štátneho zriadenia aj Žarko Korać uznáva, že je Vojvodina v nerovnoprávnom položení vzhľadom na užšie Srbsko. V tejto súvislosti okrem iného povedal: „Vojvodina v bývalej Juhoslávii bola druhou podľa stupňa rozvoja, hneď po Slovinsku, alebo tretia, teda jednou z troch najvyspelejších častí bývalej Juhoslávie. V terajšej situácii ekonomickej biedy a zaostalosti Vojvodiny, ma neprekvapujú návrhy nejakého iného riešenia štatútu Vojvodiny.“
 
Svojho času sa ešte líder Ligy sociálnych demokratov Vojvodiny Nenad Čanak, síce iba položartovne, zasadzoval za niečo podobné. Na obvinenia, že je autonomistom, žartovne vedel odpovedať: Vôbec nie som autonomistom, som republikánom.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články