Pripomienka 160. výročia úmrtia Jána Kollára

Ján Kollár (* 29. júl 1793, Mošovce – † 24. január 1852, Viedeň)
 
Pripomienka 160. výročia úmrtia Jána Kollára
 
V nedeľu 22. januára 2012 sa v Prahe konala pripomienka 160. výročia od úmrtia evanjelického farára, literárneho vedca, básnika i archeológa – slovenského rodáka Jána Kollára za účasti dištriktuálneho biskupa Západného dištriktu ECAV Milana Krivdu a ďalších hostí zo Slovenska.
 
foto
 
Foto: Pavel Haluka
 
 
Slávnosť pripravili Spoločnosť Jána Kollára v ČR, Slovenský evanjelický a. v. cirkevný zbor v Prahe, Slovenský inštitút v spolupráci s Spoločnosťou M. R. Štefánika a OÚ Mošovce pod záštitou slovenského veľvyslanca v ČR Ing. Petra Brňu
 
Súčasťou nedeľňajších služieb Božích boli Kollárove piesne z Evanjelického spevníka. O osobnosti Jána Kollára a jeho diele pohovoril PhDr. Jozef Beňovský, riaditeľ Slovenského literárneho múzea SNK v Martine. Úryvok z Kollárovej skladby Slávy dcera predniesla rodáčka z Mošoviec prof. Blažena Urbanová-Šikurová.
 
foto
 
Pripomienka pokračovala odpoludnia pietnym aktom pri náhrobku Jána Kollára na Olšanských cintorínoch. Po položení kytíc zazneli Kollárove verše. Česko-slovenský rozmer Kollárovho diela a jeho odkaz pre dnešok, pripomenul prof. PhDr. Miloš Zelenka. Usporiadateľov potešilo, že sa podarilo pripraviť dôstojnú spomienku na významnú osobnosť slovensko-českých dejín a že, vďaka Bohu, sa uprostred upršaných dní napokon konala slávnosť pod rozjasnenou pražskou oblohou.
 
Janka Haluková, tajomníčka Spoločnosti Jána Kollára | 25.1.2012 - úryvok
 
Celý text na
 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články