Maškaráda - veselé fašiangy!

Maškaráda - veselé fašiangy!
 
O týždeň 22. februára bude Popolec, čiže Popolcová alebo Škaredá streda. Dovtedy ešte trvá obdobie zábav, maškarných sprievodov a karnevalov – fašiangy. Kresťanstvo využilo pohanskú tradíciu predzvesti jari, aby sa pred pôstom a Veľkou nocou, ľudia vybúrili a preto sa uskutočňujú rôzne zábavy. Tie sa začínajú od Troch kráľov a trvajú do Popolcovej stredy. Potom už nasleduje 1. pôstna nedeľa, ktorá v tomto roku pripadá na 26. februára. Podľa pravoslávneho kalendára vtedy bude sviatok „Bele poklade“ a ním sa tiež začína pôst. V ústrety tomuto sviatku sa 24. februára uskutoční novosadské karnevalové podujatie Maškaráda.
 
foto
 
V piatok 24. februára ulicami Nového Sadu sa bude pohybovať maškarný sprievod. Z Múzea Vojvodiny vyzývajú zúčastniť sa tohto tradičného podujatia , ktorým sa pokrajinské sídelné mesto od tohto roku zapísalo aj do karnevalovej mapy sveta. Nový Sad sa totiž stal členom Federácie karnevalových miest Európy (FECC). Organizátor – Múzeum Vojvodiny, sľubuje dobrú zábavu, početné odmeny ako aj osobitné ceny pre najúspešnejšie masky. Záujemcovia sa majú zhromaždiť v piatok 24. februára 2012 o 12:00 na plató pred Múzeom Vojvodiny, ulica Dunajská 37.
 
foto
 
Maškarný sprievod sa bude pohybovať ulicami Dunajská, Zmaj Jovina, Modene, Žarka Zrenjanina, Stražilovská a na SPENS-e bude pokračovať hudobný program. Múzeum Vojvodiny túto Maškarádu, ktorá by mala byť svojráznym novosadským karnevalom, usporadúva od roku 1995.
 
Maškaráda sa organizuje v ústrety pravoslávneho sviatku „Bele poklade“, ktorým sa končí predpôstne obdobie hojnosti a zábav. Pravoslávny sviatok „Bele poklade“, podobne ako aj naša Popolcová streda, je dňom zábav, hostín a hojnosti jedla a pitia. Pred 40-dňovým pôstom sa treba vybúriť a dobre najesť. „Bele poklade“ sú však aj dňom vzájomného odpúšťania si urážok a prehreškov. Každý kto sa s niekým zvadil, v tento deň ide prosiť o odpustenie a spravidla by mu aj malo byť odpustené. Takýto starý zmierovací zvyk mal za cieľ mravnú a duchovnú očistu pred pôstom, do ktorého sa malo vstupovať čistý a bez hriechu.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články