Kovačica – Výnimočná destinácia Európy

Turistická organizácia Srbska oslávila dnešný Svetový deň turistiky udeľovaním odmien Turistický kvet a po prvýkrát aj uznaní Výnimočná destinácia Európy (EDEN). Najvýnimočnejšia srbská destinácia sa stala obec Knjaževac a za sprievodné destinácie sú zvolené Kovačica, Topola, Kučevo a spoločne Nová Varoš a Prijepolje. Tieto prostredia budú zaradené do „Siete výnimočných destinácií Európy" (EDEN Network). Odmeneným blahoželal šéf delegácie EU v Srbsku Michael Davenport, pričom podčiarkol, že Srbsko má veľký turistický potenciál a prisľúbil, že Európska delegácia bude pokračovať v podpore rozvoja tých potenciálov. Minister obchodu, turizmu a telekomunikácií Rasim Ljajić na dnešnej slávnosti v Belehrade zhodnotil, že význam turistiky v ekonomickom zotavení a rozvoji Srbska ešte vždy nie je dostatočne docenený. Mieni, že treba vynaložiť dodatočné úsilia, aby sa turistika stala dôležitým hospodárskym odvetvím Srbska.

 

Foto: TOOK

 

Foto: TOOK

 

Turistická organizácia Kovačickej obce (TOOK) svoje prostredie nominovala s insitným maliarstvom, komplexom rodného domu Mihajla Pupina Idvorského ako aj multikulturálnosťou obce. Tohtoročná téma súbehu bola Turistika a nehmotné kultúrne dedičstvo. Kovačická obec a na súbeh bolo prihlásených 40 destinácií.

 

Vysoké uznanie prevzala Ivana Svetlíková, riaditeľka Turistickej organizácie Kovačickej obce (Foto: TOOK)

 

Vysoké uznanie prevzala Ivana Svetlíková, riaditeľka Turistickej organizácie Kovačickej obce (Foto: TOOK)

 

EDEN je skratka pre výnimočné európske destinácie (European Destinations of Excellence), projekt propagujúci modely udržateľného rozvoja cestovného ruchu v celej Európskej únii. Hlavnou charakteristikou vybraných destinácií je ich záväzok udržiavať sociálnu, kultúrnu a environmentálnu udržateľnosť. Príjemcovia ocenenia sú rozvíjajúce sa, málo známe európske destinácie nachádzajúce sa v 27 členských štátoch a kandidátskych krajinách. Rozvoj tohto projektu je podporovaný Európskou komisiou, ktorá projekt spustila v roku 2006.

 

Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články