Kratak pregled istorije

K 30. ročníku Roviny

Spod tlače práve vyšiel rodinný magazín Rovina, ktorého vydavateľom je Slovenské vydavateľské centrum v Báčskom Petrovci. V imprese síce píše, že je Rovina mesačník, no už toto prvé číslo, ktoré vyšlo ako trojčíslo 1-3, naznačuje, že časopis pravdepodobne bude vychádzať kvartálne. Dôvodom toho je, čoby iné, nedostatok financií. Lepšie však aj tak, vydať aspoň tých niekoľko tohtoročných čísel, ako zdvihnúť od neho ruky a zamávať mu na rozlúčku. Zvlášť keď ide o jubilanta – v tomto roku časopis vstupuje do svojho tridsiateho ročníka. Nový šéfredaktor Roviny Vladimír Valentík v editoriáli píše: "Náš slovenský rodinný magazín Rovina vstupuje do 30. ročníka. Neuveriteľné... Neuveriteľné najmä pre nás, ktorí sme v lete roku 1994 stáli pri zrode Roviny. Na prízemí tlačiarne v Petrovci, ktoré vtedy patrilo nášmu vydavateľstvu Obzor-Tvorba, sedeli sme a pozerali sa na Michala Kiráľa, ktorý časopisu v počítači dával ten pôvodný, prvý vzhľad a na obálku umiestňoval ním nakreslenú hlavičku Rovina. Nálada bola dobrá a s prvým šéfredaktorom Michalom Ďugom sme vtipkovali a prognózovali, iba tak z brucha, ako dlho tento náš časopis prežije." A prežil dodnes, hádam aj vďaka ochotným autorom-dobrovoľníkom, vďaka čomu časopis sa môže predávať za iba 150 dinárov. Toto prvé tohtoročné trojčíslo je venované predovšetkým Veľkej noci. Čitateľ si v ňom môže nájsť zaujímavé čítanie o veľkonočných tradíciách, jedlách, krasliciach...ale aj všeličo iné.

 

K 30. ročníku Roviny

 

K 30. ročníku Roviny

 

V. Valentík v pokračovaní editoriálu ozrejmuje, že pred tridsaťročím, po veľmi dlhom čase zakladali časopis bez podpory štátu a vyznievalo to veľmi neskutočne. Vydanie tých prvých Rovín podporil domáci poľnohospodársky podnik AS Petrovec. Mali pocit, celkom oprávnene, že ten ich smelý vydavateľský počin, tlačený novorodenec, dlho nevydrží holý a bosý na tomto svete medzi slovenskými čitateľmi. Michal Kiráľ už dávno nie je medzi nami, Michal Ďuga je na dôchodku, ale časopis nejakým zázrakom ešte stále žije a pritom sa nikdy nedostal na štátne jasle.

„V priebehu týchto, takmer troch decénií podporovali ho predovšetkým čitatelia, ktorí si ho kupovali, ale aj niektorí naši podnikatelia. Veľmi dlho pravidelným podporovateľom Roviny, v podobe pravidelnej inzercie bol Slovan zo Selenče, ale aj Autoservis Triaška, majiteľa Jána Triašku z Petrovca, ktorý od svojej pravidelnej inzercie na obálky časopisu neústupil dodnes. Srdečná mu vďaka. Tešíme sa a obdivujeme jeho vytrvalosť. Viac ako svoju. Pravdaže, boli tu, alebo aj sú aj iní podnikatelia, akým je napríklad chýrečná kamenárska dielňa Bartoš z Petrovca. Teší nás, že už dlhší čas v podobe inzercie na obálku časopisu nás podporuje aj Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny, ale bez pravidelnej každoročnej podpory Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí z Bratislavy by sme už určite zanikli. Obce, ktoré každoročne vyčleňujú značné finančné prostriedky na podporu médií, nás však hlavne neakceptujú a nevnímajú ako hodné podpory, hoci nás Obec Kovačica a Obec Alibunár dvakrát už podporili a obec, v ktorej Rovina vzniká, iba raz pred niekoľkými rokmi. Celkom sa tomu nedá rozumieť. Vlani nás podporil aj Pokrajinský sekretariát pre kultúru a informovanie... Srdečná vďaka," uvádza Vladimír Valentík a v pokračovaní píše o neistej budúcnosti časopisu, no odhaduje, že tohto roku Rovina k čitateľom zavíta aspoň štyrikrát, predovšetkým vďaka Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

„V tomto 30. ročníku sme sa rozlúčili aj s naším dlhodobým šéfredaktorom Jánom Hlaváčom, ktorému srdečná vďaka za všetky roky strávené s Rovinou. Pre náš časopis to však znamená nový začiatok a novú výzvu. Boj o obstátie si vyžaduje dostatok síl držať krok s duchom doby a vytrvalosť v započatom. Redakciu sme doplnili skúsenými novinármi, ale aj mladými posilami, ktorým špecifická skúsenosť pri kreovaní nášho časopisu môže byť užitočná a možno aj vzácna. Nie iba pre nich osobne, ale aj pre budúcnosť slovenskej žurnalistiky v Srbsku. Dizajn vnútorných strán časopisu je tiež nový a dynamickejší, proste krajší, vďaka Miroslavovi Dobroňovskému. Aj rubriky máme nové... Nový začiatok Roviny nám prichádza s novým cyklom zobúdzania sa a znovuzrodenia prírody, čiže s oslavou Veľkej noci. Veľkonočné sviatky prinášajú nádej a tak nádej aj pre Rovinu. Prajeme Vám krásne a požehnané veľkonočné sviatky." V podpise Vladimír Valentík, šéfredaktor Roviny a riaditeľ SVC.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články