Združenie vinárov a vinohradníkov

Výborný koncert nekaždodenného dueta

V stredu 27. marca sa v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov uskutočnil koncert huslistky Ivany Jašovej a hornistu Leopolda Lucia Maestra. Ivana Jašová, ktorá sa narodila v Novom Sade a detstvo strávila v Hložanoch a v Báčskom Petrovci, hru na husliach študovala na prestížnej Kalifornskej univerzite v Los Angeles (UCLA). Počas štúdia vyhrala súťaž UCLA All-Star, čo jej poskytlo možnosť odohrať koncert na husliach Duke of Alcantara, ktoré vyrobil Antonio Stradivari z Cremony v roku 1732. V magisterskom štúdiu pokračovala na Hudobnom konzervatóriu v San Franciscu u čínsko-amerického huslistu Wei He. Po ukončení štúdia Ivana Jašová úspešne vystupovala na mnohých scénach v USA, Dánsku, Švédsku, Švajčiarsku, Portugalsku, Španielsku, Nórsku, Srbsku.

 

https://slovackizavod.org.rs/vyborny-koncert-nekazdodenneho-dueta/

 

https://slovackizavod.org.rs/vyborny-koncert-nekazdodenneho-dueta/

 

Ivana nahrala diela skladateľky Ketty Nez, ktoré vyšli na CD s názvom In Transit. V súčasnosti pôsobí ako spoluvedúca sekcie druhých huslí v Stavangerskom symfonickom orchestri v Nórsku.

Skladba Fantázia pre sólo husle argentínskeho skladateľa Lucia Bruna Videlu v podaní Ivany Jašovej priniesla niečo z ovzdušia latinskej Ameriky a argentínskeho tanga. V podobnom duchu pokračoval následne aj Maestro..

Viac TU: https://slovackizavod.org.rs/vyborny-koncert-nekazdodenneho-dueta/

 

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články