O nás

Nový slovenský veľvyslanec

„Veľvyslanec Slovenskej republiky Michal Pavúk dnes odovzdal poverovacie listiny do rúk prezidenta Srbskej republiky Aleksandra Vučića a oficiálne sa tak ujal funkcie. Počas rozhovoru, ktorý nasledoval po slávnostnom ceremoniáli, obaja potvrdili záujem na ďalšom posilňovaní blízkych a priateľských vzťahov vo všetkých oblastiach spoločného záujmu. Dôležitou bude nielen intenzívna spolupráca v politickej a hospodárskej rovine, ale aj rozvoj silných kultúrnych a medziľudských väzieb, ktoré zosobňuje hlavne početná slovenská národnostná menšina." Zverejnilo dnes na sociálnej sieti Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Srbsku. Zuzana Čaputová, prezidentka Slovenskej republiky odovzdala poverovacie listiny novému veľvyslancovi v Belehrade Michalovi Pavúkovi pred dvomi týždňami.

 

Foto: Slovenské veľvyslanectvo v Srbsku

 

Foto: Slovenské veľvyslanectvo v Srbsku

 

Foto: Slovenské veľvyslanectvo v Srbsku

 

Pri odovzdávaní poverovacích listín slovenská prezidentka vyzdvihla, že Michal Pavúk do Srbska odchádza s veľkou znalosťou regiónu a prácou v európskych inštitúciách. "Verím, že aj takto dokážeme pomôcť Srbsku povzbudiť reformné úsilie a rozptýliť pochybnosti o jeho integračných snahách," povedala Čaputová v súvislosti s rozšírením Európskej únie o Srbsko.

„Srbsko je náš najväčší obchodný partner na západnom Balkáne a žije tu aj početná krajanská komunita. Podporujeme integráciu krajín tohto regiónu do Európskej únie, vrátane Srbska. Z vlastnej skúsenosti vieme, že tomu musia predchádzať mnohé reformy, s ktorými budeme Srbsku naďalej pomáhať," uviedla prezidentka počas slávnostného ceremoniálu.

Michal Pavúk sa na funkciu veľvyslanca dostal z pracovnej pozície generálneho riaditeľa politickej sekcie Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky. Predtým desaťročie pôsobil v Európskej službe pre vonkajšiu činnosť v Bruseli a tri roky vo Washingtone DC. Gymnázium ukončil v Poprade a Ekonomickú univerzitu v Bratislave.

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články