Archív

Pavel Čáni o nás – pre nás

Akademický maliar a grafik Mr. Pavel Čáni (19. 6. 1953) patrí medzí najvýznamnejších slovenských výtvarných umelcov v Srbsku. V tomto roku oslavuje svoje sedemdesiate narodeniny. Jeho maliarska a najmä grafická tvorba zanecháva hlbokú stopu v dejinách slovenského výtvarného umenia v Srbsku. Pavel Čáni, absolvent výtvarných škôl v Novom Sade a Belehrade, sa v umení stal rozpoznateľný vďaka originalite a jedinečnosti. Včera, v deň jeho narodenín, v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov oslávili životné jubileum tohto nášho akademického umelca. Po uvítacích slovách Danice Vŕbovej a príhovore kurátora výstavy a autora katalógu Vladimíra Valentíka, Anna Speváková oslávencovi odovzdala cenu Pro Cultura Slovaca, keďže sa laureát zo zdravotných dôvodov nemohol zúčastniť slávnostného udelenia v rumunskom Nadlaku. Večierok hrou na gitare ozvláštnil oslávencov syn Zoran Mitić. Narodeninová oslava pokračovala aj dnes v kruhu rodiny v Kulpíne. Blahoželáme!

 

Pavel Čáni o nás – pre nás

 

Pavel Čáni o nás – pre nás

 

Pavel Čáni o nás – pre nás

 

Pavel Čáni o nás – pre nás

 

Pavel Čáni o nás – pre nás

 

Pavel Čáni o nás – pre nás

 

Pavel Čáni o nás – pre nás

 

Pavel Čáni o nás – pre nás

 

Pavel Čáni o nás – pre nás

 

Pavel Čáni o nás – pre nás

 

Výtvarná tvorba Pavla Čániho je skutočným umeleckým klenotom v súčasnej kultúre vojvodinských Slovákov a jednoznačne nadväzuje na umeleckú tradíciu založenú K. M. Lehotským (1879-1929) a Zuzkou Medveďovou (1897-1985).

„Pri príležitosti Čániho životného jubilea rozhodli sme sa pripraviť expozíciu jeho grafických listov a malieb, na ktorých jedinečným výtvarným spôsobom hovorí aj o nás. Tieto grafické listy a maľby vytváral pre nás, aby sme sami seba lepšie rozumeli. Význam výtvarnej tvorby Pavla Čániho s takýmto zámerom určite prekonáva historický výtvarný odkaz K. M. Lehotského a Zuzky Medveďovej a je ďalším výtvarno-historickým medzníkom, ktorý vznikol o nás - pre nás. Musíme sa naučiť si to vážiť," – uvádza v katalógu kurátor výstavy Vladimír Valentík, kde konštatuje, že Pavel Čani vytvoril aj rad grafických listov s výraznou symbolicko-alegorickou naráciou venovaných Báčskemu Petrovcu, Kovačici, Starej Pazove, Novému Sadu .... V týchto tradičných kultúrnych sídlach vojvodinských Slovákov odhaľoval a aktualizoval svoje meditatívno-poetické vízie a pocity. Petrovec identifikuje v jeho rozpoznávacom znamení, v jedinečnej architektúre slovenského gymnázia, ale aj početných osobnostiach slovenskej vojvodinskej literatúry, umenia a vedy.

Jeho tvorbe sa dostali ocenenia v Taliansku, ale prirodzene aj v Srbsku. Z druhej strany Pavel Čáni sa pričinil aj o organizáciu výtvarného života vojvodinských Slovákov. Bol členom Galérie Blatno. Bol pri zakladaní Galérie K. M. Lehotského na Gymnáziu Jána Kollára v Petrovci, kde bol vyše dvadsať rokov výtvarným pedagógom. Bol riaditeľom Slovenského vojvodinského divadla v Petrovci a potom osamostatneného Múzea vojvodinských Slovákov, ktoré zastrešovali aj Galériu Zuzky Medveďovej. Z tohto postu odišiel aj do dôchodku.

Pavel Čáni je však popredným výtvarným umelcom aj v kontexte srbského a slovenského výtvarného umenia. Jeho početné spoločné a samostatné výstavy v popredných galériách v Belehrade a Novom Sade, ale aj na Slovensku, v Bratislave, Trnave, Žiline, Banskej Bystrici, ale aj v Poľsku v Krakove, nezostali nepovšimnuté. Dostali sa mu aj prestížne ceny, akou je napríklad Identifikačný kód Slovenska, ktorá mu bola slávnostne udelená na Bratislavskom hrade v roku 2012. Toto ocenenie sa udeľuje významným ľuďom, ktorí vytvárajú odtlačky histórie pre budúce generácie.

Cez Čániho maliarsky opus sa možno poprechádzať vo video dokumente TU:

 

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články