Archív

105. výročie popravenia 44 slovenských vojakov v Kragujevci

Na Stanovljanskom poli v Kragujevaci bolo na sklonku I. sv. vojny, 8. júna 1918, popravených 44 slovenských vojakov rakúsko – uhorskej armády, príslušníkov náhradného práporu 71. Pešieho pluku. Slováci, navrátilci z ruského zajatia, sa vzbúrili v Kragujevaci, pretože rakúsko-uhorské velenie si z nich vytipovalo „skupinu podozrivých" pre údajný vplyv ruskej Októbrovej revolúcie. Vojaci sa pokúsili vrátiť svojich „odlúčených" spolubojovníkov späť do kasární a keď sa im to nepodarilo, nasledovala vzájomná streľba. Viac ako 700 povstalcov opustilo kasárne a v meste Kragujevac prerušili telefónne spojenie, zničili telegrafné zariadenia a obsadili železničnú stanicu. Rakúsko-uhorské velenie spustilo proti povstalcom 7. pluk. Pouličné boje a streľba pokračovali celú noc. Omnoho silnejším rakúsko-uhorským silám sa podarilo povstanie potlačiť a prinútiť väčšinu povstalcov vzdať sa. Niektorým sa podarilo utiecť a uchýliť sa u šumadijských roľníkov a čakať tam na koniec vojny. Vojenský súd žlto-čiernej rakúsko-uhorskej monarchie odsúdil na trest smrti zastrelením 44 vojakov a päť civilistov vrátane jednej ženy, ktorá bola odsúdená na trest smrti obesením. Ostatných oslobodili alebo im vyriekli miernejšie tresty.

 

 

105. výročie popravenia 44 slovenských vojakov v Kragujevci

 

105. výročie popravenia 44 slovenských vojakov v Kragujevci

 

Tí, ktorí boli odsúdení na smrť zastrelením, boli popravení v ten istý deň a vojenské orgány prinútili civilné obyvateľstvo, aby bolo svedkom popravenia. Kragujevčania ticho, ale hrdo smútili za Slovákmi, ktorí boli väčšinou z Trenčína. V roku 1924 bol na mieste streľby v Spomienkovom parku postavený pomník.

Pri príležitosti 105. výročia Slovenského povstania a popravenia 44 vojakov pri pamätníku sa uskutočnilo spomienkové stretnutie a kladenie vencov. Vence položili delegácie miestnej samosprávy, srbských ozbrojených síl, veľvyslanectva SR v Srbsku na čele s veľvyslancom Fedorom Rosochom, ministerstva práce, vojnových veteránov, bojovníckych organizácií... na pietnej spomienke sa prihovorili predseda Zhromaždenia mesta Kragujevac, veľvyslanec Slovenska a štátny tajomník Lav Pajkić, ktorí vyzdvihli jednotu slovenského a srbského národa a hovorili najmä o boji za mier a zachovanie pamiatky na všetkých, ktorí boli proti vojne a položili svoje životy za slobodu.

Zdroj: https://www.subnor.org.rs/kragujevac-secanje-na-slovacke-heroje?fbclid=IwAR1lb-0lh0xtFf_5FkjGLJL85H221L40rTPpoY9sG4-FwwFHoWrzaeJ8Qqo

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články