Archív

Vráťme Dunaju blankyt neba

V Hložanoch dnes usporiadali podujatie Vráťme Dunaju blankyt neba. Tradične pri príležitosti Dňa Dunaja spoločne ho organizujú Združenie ekológov Ekos z Hložian, Združenie výtvarných umelcov Hložianska paleta a MOMS Hložany. Tohtoročné sa však líšilo od predchádzajúcich tým, že neprebiehalo pri Dunaji, ako bolo pôvodne plánované, lež v strede dediny, čím organizátori chceli vyjadriť svoj protest proti znečisťovaniu Dunaja. Najnovšie sa totiž 19. júna 2023 na Dunaji vedľa Čeláreva udial ekologický akcident, pri ktorom z bulharskej lode vytieklo okolo 35.000 litrov nafty. Reagujúc na túto ekologickú katastrofu z Obecnej správy z Báčskeho Petrovca vydali vyhlásenie pre verejnosť, v ktorom informujú, že je dunajská voda pri Hložanoch znečistená a nevhodná na kúpanie.

 

Foto Zuzana Kukučka

 

Foto Zuzana Kukučka

 

Foto Zuzana Kukučka

 

Foto Zuzana Kukučka

 

Foto Zuzana Kukučka

 

Foto Zuzana Kukučka

 

Foto Zuzana Kukučka

 

Foto Zuzana Kukučka

 

 

Foto Zuzana Kukučka

 

Foto Zuzana Kukučka

 

Foto Zuzana Kukučka

 

V rámci podujatia Vráťme Dunaju blankyt neba prebiehal žiacky a mládežnícky výtvarný tábor, ktorého sa zúčastnili mladí umelci z Hložian, Petrovca a zo Selenče a výtvarný tábor pre dospelých, na ktorom výtvarníci z Báčskej Palanky, Báčskeho Petrovca, Čelareva, Selenče a Hložian maľovali obrazy predovšetkým s motívmi Dunaja. Namiesto plánovanej súťaže v love rýb, ženy robili kvetinové aranžmány.

Medzinárodný Deň Dunaja oslavujeme každoročne 29. júna už od roku 2004. Tento sviatok podporuje Medzinárodná komisia na ochranu rieky Dunaj (ICPDR) a Európska únia.

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články