Archív

Laureátom Zlatej brány DFS Vločka z Kovačice

V Kysáči v nedeľu 25. júna vrcholil Detský folklórny festival Zlatá brána 2023. Na ňom vystúpilo 1200 účastníkov z čoho 200 zahraničných. Početné obecenstvo si počas troch festivalových dní mohlo pozrieť výstavy, koncerty, divadielko, hry, tance a spevy 35 detských a mládežníckych súborov. Zo zahraničných účastníkov 3 súbory boli zo Slovenskej republiky a po jeden z Maďarska a Chorvátska. Program zapadol do osláv 250 rokov života Slovákov v Kysáči. Festival otvoril Dalibor Rožić, člen Mestskej rady pre kultúru mesta Nový Sad. Víťazom tohtoročnej Zlatej brány je DFS Vločka ZŠ Mladých pokolení z Kovačice, ktorý predviedol detské hry a tance: Ja mám kone. Kovačický detský súbor získal zároveň aj cenu a sošku NRSNM. Druhé miesto si vytancoval DFS Ratolesť SKUS Pivnica, mladšia skupina tancom Ani, Ani Anička a tretie DFS Vrkôčiky ZŠ Bratstvo z Aradáča s choreografiou detských hier: Hra na detskú svadbu.

 

Foto: Kultúrne centrum Kysáč

 

Foto: Kultúrne centrum Kysáč

 

Foto: Kultúrne centrum Kysáč

 

Foto: Kultúrne centrum Kysáč

 

Odborná porota v zložení: Ján Slávik, Anna Medveďová a Olivera Popadićová udelila aj 5 rovnoprávnych špeciálnych cien za vynikajúcu alebo výnimočnú interpretačnú úroveň. Túto cenu získali: DSS KUS Petrovská družina - Nádeje a stredná skupina, zmes piesní: Maličká som, húsky pasiem; DFS Bažalička KUS Zvolen z Kulpína, tanec: Jarné žitko; DFS KUS Petrovská družina – staršia tanečná skupina, tanec: Zvrtni,že sa; DFS Zvončeky SKOS Erdevík, detské hry: Boj na lúke a DFS SKUS Slnečnica pri ZŠ maršala Tita z Padiny - mladšia tanečná skupina, detské hry: Sisov, sisov do diere sa stisov. Špeciálnu cenu odovzdali tiež Alene Pálikovej, tajomníčke KC Kysáč, ktorou ocenili aj Kultúrne centrum Kysáč za úspešnú organizáciu festivalu.

Žiaľ, lejak, ktorý v posledných týždňoch výdatne zalieva kysáčske ulice, ani včera Kysáč neobišiel. Uprostred programu, po 14. bode sa prudko zlial, deti v krojoch sa rozpŕchli do úkrytov a súbor z Rumenky, ktorý mal vystúpiť v revuálnej časti, sa pobral domov – tanečníci boli zmoknutí a ich kroje mokré. Program pokračoval po polhodinovej prestávke. Po predvedení aj posledného 30. bodu (úhrne malo byť 31. bodov, no vypadol súbor z Rumenky), ceny sa udeľovali už pod reflektormi. Ján Slávik v mene poroty vyhlásil víťazov a ceny a diplomy odovzdávali Pavel Surový, riaditeľ Kultúrneho centra Kysáč, ktoré je organizátorom festivalu a Dušanka Petráková, predsedníčka NRSNM..

Nedeľňajšiemu galaprogramu predchádzali tieto podujatia Zlatej brány:

V piatok, 23. júna 2023 v predškolskej ustanovizni Lienka otvorili výstavu pri príležitosti 250 rokov od príchodu Slovákov do Kysáča a 10. výročia pôsobenia Umeleckého spolku Michala Geržu a v ZŠ Ľudovíta Štúra bola vernisáž medzinárodnej výstavy poštových známok filatelistov-mládežníkov: Spoznaj svet filatelie a s filateliou spoznaj svet, v organizácii KUS Vladimíra Mičátka. Tiež otvorili výstavu detských prác Bohatstvo slovenského folklóru, v organizácii Knižnice Michala Babinku v Kysáči.

Ako to tradične býva v rámci piatkového programu, na nádvorí ZŠ Ľudovíta Štúra, na zámku Zlatej brány vystúpili členovia Divadielka Galéria z Nového Mesta nad Váhom, Slovenská republika tentoraz s bábkovým predstavením Adamko medzi chrobáčikmi. V sobotu 24. júna 2023 na javisku Zlatej brány usporiadal koncert detský folklórny súbor Kopaničiarik z Myjavy zo Slovenska a detská spevácka skupina Jelenček zo Sarvašu z Maďarska.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články