Archív

Život v obrazoch

Vo vydavateľstve Nadácie Babka Kovačica v týchto dňoch vyšla tlačou publikácia Slovenské insitné výtvarné umenie v Srbsku – Etnologicko-antropologická štúdia prejavov identít autorky Dr. Gordany Blagojević. Kniha je prvou komplexnou štúdiou slovenského insitného maliarstva v Srbsku z pohľadu etnológie a antropológie a je zároveň jedným z hlavných elaborátov na nomináciu zápisu slovenského insitného umenia zo Srbska do UNESCO.Túto vzácnu knihu predstavili v sobotu 1. júla 2023 v Synagóge v Brezne na Slovensku, kde zároveň otvorili výstavu insitného maliarstva dolnozemských Slovákov Život v obrazoch. Podujatie prebiehalo pod záštitou primátora mesta Brezno Tomáša Abela, ktorý spolu s Mojmírom Vrlíkom, honorárnym konzulom Srbskej republiky v Slovenskej republike so sídlom v Martine a za asistencie Pavla Babku, zakladateľa Nadácie Babka, knihu uviedli do života a pokrstili makovým koláčom. V druhej časti vydareného sobotňajšieho podujatia, ktorého organizátorkou bola Veronika Cerovská, samostatná odborná referentka kultúry mesta Brezno, výstavu insitných maliarov Život v obrazoch otvoril Dragan Zurovac, prvý radca na Veľvyslanectve Srbskej republiky v Slovenskej republike.

 

Život v obrazoch

 

Život v obrazoch

 

Život v obrazoch

 

Život v obrazoch

 

Život v obrazoch

 

Život v obrazoch

 

Život v obrazoch

 

Život v obrazoch

 

Život v obrazoch

 

Život v obrazoch

 

Gordana Blagojević, vedecká poradkyňa v Etnografickom inštitúte Srbskej akadémie vied a umení počas svojho výskumu zaznamenala rozhovory so 65 maliarmi alebo s ich rodinnými príslušníkmi, z ktorých bolo 63 uvedených na reprezentatívnom zozname slovenských insitných maliarov Srbska. Štúdia bola najprv v roku 2014 vydaná v elektronickej podobe a Dr. Blagojević bola za ňu ocenená zlatou medailou za kreativitu Svetovej organizácie duševného vlastníctva (WIPO). O dva roky neskôr bol urobený preklad do slovenčiny, jazyka ktorý je zároveň materinským jazykom maliarov, ktorí boli predmetom výskumu danej štúdie. V roku 2018 uzrel svetlo sveta anglický preklad tejto publikácie. O knihe hovorila publicistka Katarína Pucovská.

Súčasťou výstavy sú aj sprievodné podujatie, kde sa od 2.7. do 4. 7. 2023, od 10. 00 -18. 00 malí aj veľkí môžu naučiť základy maľovania pod vedením insitných maliarok z Kovačice – Vieroslavy Svetlík a Klary Babka, Katarína Pucovská im porozpráva o dejinách Slovákov v Srbsku a majiteľ galérie Pavel Babka poskytne odbornú prednášku o obrazoch.

Výstava Život v obrazoch v Synagóge v Brezne potrvá do konca augusta 2023.

Organizátori podujatia: Mesto Brezno, Služby Kultúra Šport – technické služby Brezno, Veľvyslanectvo Srbskej republiky v Slovenskej republike a Galéria Babka.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články