Archív

5. júl

Dnešný deň je na Slovensku štátnym sviatkom, ktorým sa pripomína príchod slovanských vierozvestcov na územie Veľkej Moravy v roku 863. V tomto roku sa teda oslavuje 1160. výročie príchodu sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu. 5. júl je zároveň Pamätný Deň zahraničných Slovákov. Symbolicky pripadá na deň štátneho sviatku sv. Cyrila a Metoda a oslavuje sa od vzniku Slovenskej republiky v roku 1993, teda už 30 rokov. Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) tradične organizuje 5. júla predpoludním v Sade Janka Kráľa v Bratislave kladenie kytíc pri základnom kameni Pamätníka slovenského vysťahovalectva.

 

5. júl

 

Od asi 15 minúty video nahrávky si môžete pozrieť záznam dnešných osláv Dňa Slovákov žijúcich v zahraničí, ktoré prebiehali v Sade Janka Kráľa v Bratislave, v Petržalke:

 

 

Podľa sčítania ľudu z roku 2022 v Srbsku žije 41.730 Slovákov, avšak podľa ďalších údajov iba 38.584 osobám je materinský jazyk slovenčina. O tom viac TU: https://popis2022.stat.gov.rs/sr-latn/5-vestisaopstenja/news-events/20230616-st/?a=0&s=0 . Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky dnes zverejnilo takúto tabuľku:

 

5. júl

 

Slovenské veľvyslanectvo v Srbsku na svojej fb stránke zverejnilo dnes fotografiu z Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky a k nej nasledujúci text:

„Od roku 2015 zdobí zasadaciu miestnosť na Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR jedinečné umelecké dielo - veľkorozmerný obraz významného slovenského insitného maliara z Kovačice Jána Glózika s názvom Život a dielo sv. Cyrila a Metoda. Dielo zobrazuje mnohé výjavy zo života učencov, ako napríklad poverenie misiou na slovanských územiach, pôsobenie na Veľkej Morave, cesta do Ríma a prijatie u pápeža Hadriána II., či položenie kníh na oltár a uznanie staroslovienčiny za 4. liturgický jazyk."

 

5. júl

 

„Slovákom žijúcim v zahraničí" je osoba, ktorá nemá trvalý pobyt na území SR a je štátnym občanom SR, alebo nie je štátnym občanom SR, ale uchováva si národné povedomie a on alebo jeho predok v priamom rade má slovenskú národnosť .

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články