Archív

180. výročie kodifikácie spisovnej slovenčiny

V týchto dňoch si pripomíname 180. výročie pamätného stretnutia Jozefa Miloslava Hurbana, Ľudovíta Štúra a Michala Miloslava Hodžu, v dňoch 11. - 16.7.1843 na fare v Hlbokom, kde sa dohodli na uzákonení spisovnej slovenčiny na základe stredoslovenského nárečia. Obec Hlboké, Trnavský samosprávny kraj, CZ ECAV Hlboké a Záhorské osvetové stredisko pozývajú na Spomienkové oslavy 180. výročia kodifikácie spisovnej slovenčiny v nedeľu 16. 7. 2023 v Hlbokom. Na slávnostných službách Božích, ktoré sa začnú o 9:00, sa okrem domáceho evanjelického kňaza Juraja Šefčíka prihovorí aj generálny biskup Evanjelickej a.v. cirkvi na Slovensku Ivan Eľko a ďalší vysokí cirkevní hodnostári. Po bohoslužbách sa účastníci osláv slávnostným pochodom vydajú k mohyle J. M. Hurbana, kde bude spomienková slávnosť. Program bude pokračovať v Kultúrnom dome Hlboké. V programe vystúpi spevácky zbor Cantilena zo Senice, deti z Materskej školy a Základnej školy Hlboké a Folklórna skupina Kýčer.

 

180. výročie kodifikácie spisovnej slovenčiny

 

180. výročie kodifikácie spisovnej slovenčiny

 

Od 12:00 bude pred kultúrnym domom ponúkané občerstvenie a pre deti bude pripravený skákací hrad a cukrová vata zdarma.

Pred 180 rokmi sa na evanjelickej fare v Hlbokom stretli traja významní slovenskí dejatelia – Jozef Miloslav Hurban, Michal Miloslav Hodža a Ľudovít Velislav Štúr. V dňoch od 11. do 16. júla sa tu dohodli na uzákonení spisovnej slovenčiny.

Národovci využili ako základ spisovného jazyka stredoslovenské nárečie, ktoré považovali za najrozšírenejšie medzi slovenským ľudom. Tým malo byť prijateľné pre všetkých Slovákov, či už zo západu, stredu alebo východu.

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články