Archív

Melónové dopingy

Melón patrí k letu rovnako ako slnko, teplo a voda: osvieži, upokojí, ukojí smäd aj hlad. Pred jedlom zasýti, po jedle zaženie chuť na sladké a veľké množstvo vody odplaví z tela nazbierané toxíny. Vďaka obsahu telu prospešných látok v kombinácii s cukrami a veľkým množstvom vody melón v lete dokonale zasýti a nezaťaží žalúdok. Pre svoj močopudný účinok priaznivo pôsobí na vylučovací systém, preto je vhodný pri detoxikačných kúrach. Počas letných mesiacov by sa melóny mali konzumovať hoci i každý deň, nič tým nepokazíte. Vaše telo a pokožka budú týmto dopingom nadmieru spokojné. Všetky druhy melónov obsahujú tri silné antioxidanty – lykopén, betakarotén a vitamín C, ktoré chránia bunky pred škodlivými účinkami voľných radikálov a chránia našu pokožku či srdce.

 

Melónové dopingy

 

Mnohí melón zaraďujú medzi ovocie, no on je zelenina. A ďalšie mylné chápanie sa týka správneho pomenovania. Melón je vskutku dyňa a opačne. Keď sa povie „melón", nie vždy je jasné, o čo vlastne ide. Čiže, tá naša chutná „gerega", alebo srbsky „lubenica" v slovenčine má botanický názov „dyňa červená", kým to čo pomenúvame dyňa, alebo nárečovo „ďiňa" je v botanike žltý melón, alebo melón cukrový. Avšak „geregu" aj na Slovensku často pomenúvajú „melón vodový", keďže má veľa šťavy, ktorá sa pri jedle steká po brade.

A či je celkom správne tvrdenie, že je vodný melón najzdravšie jedlo pod slnkom, to iste nemožno spoľahlivo tvrdiť, keďže sú naše organizmy rozdielne a niektorému iste prospieva, kým inému možno ani nie až tak veľmi. Nutricionisti však vo väčšine prípadov odporúčajú túto letnú pochúťku. Pretože: reguluje vysoký krvný tlak, zlepšuje činnosť obehového systému a pomáha pri liečbe srdcových ochorení, podporuje imunitný systém a je vhodná pre pacientov liečiacich sa na cukrovku II. typu, pomáha pri liečbe zápalových ochorení, lieči ochorenia horných dýchacích ciest, na to je však potrebné skonzumovať melón aj s jadierkami...

Nemáte radi melónové jadierka? To je škoda, pretože sú bohaté na horčík a tak pomáhajú regulovať činnosť srdca a krvný tlak, ako aj metabolizmus. Podporujú tvorbu kolagénu, dobrého na chrupavky, vlasy, nechty, pleť. Lykopén v melónových jadierkach je silný antioxidant, prospievajúci k prevencii zhubných ochorení. Pre mužov sú melónové semienka zaujímavé schopnosťou ochrany prostaty... Určite sa priaznivých zdravotných účinkov, ktoré melónové jadierka obsahujú nájde oveľa viac. Preto nie je na škodu, dať si raz za čas z nich čaj, primiešať ich do jedla alebo ich zjesť so sladkou dužinou, určite si tým nepoškodíte.

Melónové jadierka si odložte na zimu, aby ste aj mimo sezóny mohli využívať všetky zdravotné benefity melónov. Povarte hrsť melónových semiačok štvrť hodiny v dvoch litroch vody a tento vývar popíjajte počas dvoch dní, nie viac.

Recept na čaj z melónových jadierok:

4 polievkové lyžice čerstvo pomletých jadierok zalejete 1,5 až 2 litrami vody alebo jedna čajová lyžička na jednu šálku vody a necháte 15 minút lúhovať. Čaj sa odporúča piť tri dni v týždni po dobu 3 týždňov.

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články