Archív

Čaro štetca 12

Na tradičnej výstave členov Združenia petrovských výtvarných umelcov ladenej k Slovenským národným slávnostiam — Čaro štetca vystavuje 25 umelcov z Petrovca a ďalších našich prostredí. V sobotu 5. augusta 2023 v podvečerných hodinách v priestore Turistickej organizácie Obce Báčsky Petrovec usporiadali vernisáž, na ktorej hostí privítala predsedníčka združenia Mária Struhárová a prihovoril sa i jej zástupca Sava Spremo. O výstave hovoril výtvarný kritik Vladimír Valentík a výstavu otvorila predsedníčka Obce Báčsky Petrovec Jasna Šprochová. V hudobných predeloch vystúpili Martin Pintír, žiak tretieho ročníka základnej školy a prvého ročníka hudobnej školy Josip Slavenski z Nového Sadu a Lucia Beličková žiačka prvého ročníka gymnázia a piateho ročníka hudobnej školy. Program moderovala Tatiana Milina Turanová. V afiši k výstave Vladimír Valentík zhodnotil, že je táto výstava vzácnym umeleckým príspevkom k tohtoročným Slávnostiam.

 

Čaro štetca 12

 

Čaro štetca 12

 

Čaro štetca 12

 

Čaro štetca 12

 

Čaro štetca 12

 

Čaro štetca 12

 

Čaro štetca 12

 

Čaro štetca 12

 

Čaro štetca 12

 

Čaro štetca 12

 

Čaro štetca 12

 

Čaro štetca 12

 

Čaro štetca 12

 

Čaro štetca 12

 

Čaro štetca 12

 

Čaro štetca 12

 

Čaro štetca 12

 

Stručným prierezom Slávností a výtvarných výstav Vladimír Valentík poukázal ich spätosť konštatujúc, že od samotného začiatku roku 1919 ony boli úzko zviazané a kráčali ruka v ruke. Výstavy sú chrbticou Slávností a od ich obnovenia v roku 1990 až stovka výstav bola zaradená do oficiálneho slávnosťového programu. Povedal Vladimír Valentík. Keď hovoril o tohtoročnej výstave podčiarkol, že nám Čaro štetca tohto roku prináša kvalitnú a ucelenú expozíciu najčastejšie olejomalieb a malieb akrylovými farbami, ale aj asambláž a kombinované techniky a fotografie. Aj táto výstava nám prináša vydarené stvárnenia ľudských podobizní v tvorbe Branislava Galamboša, Anny Nosálovej, ale aj podobizní z populárnej svetovej kultúry v tvorbe Mira Horváta a Anny Klibanovej. Najčastejšie sú však v rámci tohtoročnej expozície krajinomaľby, tak rovinné, ako aj horské a početné sú najmä vydarené zátišia často inšpirované jedinečnou krásou kvetov.

"Osobitnú pozornosť si v rámci tohtoročnej expozície zaslúžia insitné výtvarné prejavy Vlasty Triaškovej a Zuzany Pudelkovej. Ide o veľmi originálny, úprimný výtvarný prejav bez prvkov insitného epigónstva, ktorý svojou kvalitou môže mať trvalé miesto v slovenskej insite v Srbsku, snažiacou sa dostať na zoznam svetového nehmotného kultúrneho dedičstva. Čaro štetca určite učarí návštevníkom tohtoročných Slovenských národných slávnosti a to tak vďaka kvalite vystavených prác, ako aj vďaka pocitom ucelenosti celej expozície," zhodnotil Vladimír Valentík.

Výstava potrvá do 2. septembra 2023.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články