Archív

220 rokov života Slovákov v Nadlaku

Kultúrna a vedecká spoločnosť Ivana Krasku z Nadlaku a Demokratický zväz Slovákov a Čechov v Rumunsku pozývajú na medzinárodnú interdisciplinárnu konferenciu 220 rokov života Slovákov v Nadlaku. Slováci na Dolnej zemi sú najstaršou vetvou slovenského národa žijúcou mimo hraníc súčasnej Slovenskej republiky. Počas troch storočí existencie v tomto regióne starého kontinentu si vytvorili vlastné spádové oblasti, vlastné regionálne, kultúrne a vzdelávacie centrá, vlastné inštitúcie a organizácie. Medzi takéto dolnozemské centrá slovenskosti rozhodne patrí aj Nadlak. Konferencia sa uskutoční v dňoch 17. – 18. novembra 2023 v Nadlaku — Rumunsko. Prezentované práce, z ktorých vznikne komplexná mozaika nazerania na žitie a bytie Slovákov v Nadlaku, budú publikované v zborníku. Prihlášky treba zaslať do 25. septembra 2023.

 

220 rokov života Slovákov v Nadlaku

 

Slováci v Nadlaku žijú už 220 rokov. Pri tejto príležitosti sa uvedení organizátori rozhodli usporiadať medzinárodnú konferenciu, prostredníctvom ktorej sa zmapujú nové poznatky žitia a bytia Slovákov v Nadlaku, doplnia sa tie existujúce, ktoré sú zachytené v rôznych zborníkoch a iných publikáciách. Práve z dôvodu existencie množstva poznatkov o Slovákoch v Nadlaku, ale aj množstva neprebádaných tém, plánovaná konferencia si berie za cieľ prezentovať príspevky prioritne zamerané na obdobie posledného polstoročia života tejto slovenskej komunity.

Konferenčné príspevky plánujeme rozčleniť do nasledovných tematických okruhov:

- história Slovákov v Nadlaku,

- spolky, organizácie a inštitúcie Slovákov v Nadlaku,

- školstvo, vzdelávanie nadlackých Slovákov,

- kultúra Slovákov v Nadlaku,

- náboženské aspekty nadlackých Slovákov,

- osobnosti nadlackých Slovákov,

- spolupráca nadlackých Slovákov s inými slovenskými komunitami v zahraničí a s materskou krajinou.

Organizátori hradia pre aktívnych účastníkov podujatia ubytovanie a stravovanie. Po zaslaní prihlášky, Vám pošleme akceptáciu, a následne aj program a časový harmonogram konferencie. Veríme, že Vás téma konferencie zaujala a podelíte sa s účastníkmi podujatia o Vaše poznatky a názory k tejto problematike.

Kontaktná adresa: ul. Independentei 36, 315500 NADLAC, jud. Arad, România,
tel.: 0040-257-473006, fax: 0040-257-206446, e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript., Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.,
mobil: 0040 744 604295 - Ľ. Šomráková, 0040 751 147708 - P. Hlásnik

 

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články