Archív

Insita z Kovačice v Košiciach

Výstavu Insita z Kovačice, nainštalovanú v nádherných priestoroch Galérie pri komíne Historickej účelovej budovy Východoslovenského múzea v Košiciach, si možno obzrieť do polovice októbra. Jednu časť expozície tvoria obrazy Pavla Hajka, oni sú tam vystavené od 6. júla, a ku nim v utorok 12. septembra pribudli aj obrazy ďalších kovačických maliarov. Východoslovenské múzeum v Košiciach, ktoré patrí k najstarším a najvýznamnejším múzeám na Slovensku, v minulý utorok v spolupráci s Galériou Babka Kovačica usporiadalo tiež sprievodné podujatia k výstave: kurz insitnej maľby s Vieroslavou Svetlík a Klarou Babka a krst knihy – Slovenské insitné výtvarné umenie v Srbsku.

 

Insita z Kovačice v Košiciach

 

Insita z Kovačice v Košiciach

 

Insita z Kovačice v Košiciach

 

Insita z Kovačice v Košiciach

 

Insita z Kovačice v Košiciach

 

Insita z Kovačice v Košiciach

 

Insita z Kovačice v Košiciach

 

Insita z Kovačice v Košiciach

 

O kurz vládol pozoruhodný záujem, na ňom sa zúčastnilo 15 osôb. Účastníci maľovali vlastné, originálne magnetky, ktoré si namiesto certifikátu odniesli domov, aby im pripomínali túto iste zaujímavú dielňu. Následne v Galérii pri komíne usporiadali aj krst knihy „Slovenské insitné výtvarné umenie v Srbsku, etnologicko-antropologická štúdia prejavov identít" autorky Gordany Blagojević. Úvodom prezentácie hostí privítal Mgr. Martin Jarinkovič, PhD. - zástupca riaditeľa, odborný pracovník historického odboru. Po ňom sa prihovoril Pavel Babka, zakladateľ Galérie Babka a potom aj Ján Varšo, niekdajší veľvyslanec Slovenskej republiky v Srbsku, počas ktorého mandátu bolo Slovenské insitné maliarstvo v Srbsku zapísané na Národný zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva Srbska. O knihe hovorila Katarína Pucovská, predsedníčka Správnej rady Nadácie Babka Kovačica.

Ide o doplnené vydanie vedeckej štúdie Словачко наивно сликарство у Србији. Етноантрополошка студија идентитетских пракси preloženej do slovenčiny, ktorá roku 2014 vyšla najprv v elektronickej podobe a ktorú vydala Nadácia Babka Kovačica. Za túto monografiu autorka, v roku 2015, získala uznanie – medailu za kreativitu Svetovej organizácie duševného vlastníctva (WIPO). V tomto roku Galéria Babka Kovačica vydala uvedenú štúdiu aj v tlačenej podobe, a to v troch jazykových mutáciách: po srbsky, slovensky a anglicky. Je to prvá komplexná štúdia o slovenskom insitnom maliarstve, iste aj veľmi hodnotná kniha, bohato farebne ilustrovaná a tlačená na kriedovom papieri. V knihe je zhrnutých 65 životných príbehov našich maliarov tvarovaných do fabúl, pripomínajúcich svojrázne poviedky.

Za pomoci Vieroslavy Svetlík a Klary Babka krst knihy vykonala Mgr. Zuzana Kardosová z košického múzea. Knihu krstila tekvicovými semiačkami, pričom jej zaželala šťastnú cestu k čitateľom.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články