Archív

Všetko o ženách

V nedeľu 3. septembra štartovali Petrovské dni divadelné (PDD), ktoré v tomto roku prebiehali v znamení 20-ročnice Slovenského vojvodinského divadla (SVD) a včera 17. septembra sme so širokým úsmevom dali bodku na tento 28. medzinárodný festival profesionálnych divadiel. Naše jediné slovenské profesionálne divadlo oslávilo svoje jubileum s novou vydarenou premiérou – komédiou Ferka Urbánka Kamenný chodníček v réžii Emila Spišáka, v ktorej dramaturgiu, scénu, kostýmy a výber hudby podpisuje Michal Babiak. Kamenný chodníček bol prvý raz uvedený v roku 1913 a dodnes je najhranejšia slovenská divadelná predloha v slovenskom prostredí. Včera sme mali možnosť pozrieť si jednu ďalšiu najhrávanejšiu komédiu, tentoraz súčasného chorvátskeho autora Mira Garvana Tri ženy v réžii Michala Babiaka. S ňou sa predstavilo Spišské divadlo a ide o päť príbehov v podaní troch herečiek, z ktorých každá hrá päť postáv žien vo veku od škôlky až po dôchodok.

 

Foto: Pavol Furik

 

Foto: Pavol Furik

 

Foto: Pavol Furik

 

Foto: Pavol Furik

 

Hrdinky v jednom z príbehov ešte nevedia povedať „r" a hrajú sa s barbikami, v ďalšom sú to ženy na večernej vychádzke bez manželov, ktorým sa pod vplyvom alkoholu „rozviažu jazyky" – sú to vskutku závistlivé kolegyne, ďalej sú to priateľky na hranici lesbického vzťahu, onedlho sledujeme melodramatický príbeh matky a dvoch zvadených sestier a nakoniec sú z herečiek bezzubé starenky v domove dôchodcov, ktoré sú, napriek veku, stále rivalkami bojujúcimi o priazeň 80-ročného starca. V záverečnej scéne zobliekajú starecké kostýmy – ako motýľ keď vychádza z kukly – sú z nich znova atraktívne dámy, ktoré akoby chceli povedať: život je divadlo, žite ho s úsmevom a so spevom. Protagonistky umožnili divákom nazrieť do duše ženy, do jej pocitov, do sveta intríg, ľúbostných sklamaní, ale aj šteklivých tajomstiev.

V predstavení hrajú Mária Čičvarová, Mária Brozmanová a Kristína Kotarbová. Michal Babiak podpisuje preklad, réžiu, scénu, kostýmy a výber hudby. Po predstavení Michal Babiak povedal, že všetky tri herečky dokázali vytvoriť „herecké koncerty, kde každá jedna musí prejsť veľmi rýchlou premenou, chytiť iný charakter..." a práve tá dynamika premeny najviac teší divákov. „Samozrejme aj popri tom krížovkárskom princípe, kedy samotný divák musí rozlúštiť ako jednotlivé príbehy na seba nadväzujú, a vieme keď vylúštime krížovku tak máme neuveriteľnú slasť z toho a verím, že aj divák má práve túto slasť z objavovania, že odrazu našiel väzbu, odkaz atď, čo je taký doplnkový zážitok."

 

Všetko o ženách

 

Všetko o ženách

 

Všetko o ženách

 

Po predstavení, ktoré obecenstvo vyprevadilo vďačným potleskom, si hostia pozvali na javisko domácich. Riaditeľke SVD Viere Krstovskej sa poďakovali za dlhodobú spoluprácu a verejne pozvali Slovenské vojvodinské divadlo do Spišskej Novej Vsi na ich festival Divadelný Spiš. Festival bude už o dva týždne a Slovenské vojvodinské divadlo z Báčskeho Petrovca na ňom 29. septembra vystúpi s komédiu Kamenný chodníček podľa klasickej predlohy Ferka Urbánka v réžii Emila Spišáka.

 

Pred odchodom z Petrovca spoločná fotka spišského súboru s kolektívom SVD a pozdrav: „Do skorého videnia v Spišskej Novej Vsi!" (foto: SVD)

 

Pred odchodom z Petrovca spoločná fotka spišského súboru s kolektívom SVD a pozdrav: „Do skorého videnia v Spišskej Novej Vsi!" (foto: SVD)

 

Spišské divadlo sa na festivale Petrovské dni divadelné zúčastňuje tradične každý rok. V rámci tohtoročných Petrovských dní divadelných vystúpili aj ďalšie slovenské súbory – Divadlo Andreja Bagara z Nitry, Divadlo Jozefa Gregora Tajovského zo Zvolena a Divadlo Akadémie umení v Banskej Bystrici.

Autor predlohy Všetko o ženách (2000) Miro Gavran napísal aj „mužský variant" tejto komédie – Všetko o mužoch (2006). Obecenstvo Petrovských dní divadelných sa všetko o mužoch dozvedelo ešte v roku 2019, keď na 24. PDD vystúpilo Štátne divadlo Košice, ktoré predviedlo komédiu Všetko o mužoch v režijnom naštudovaní Dušana Bajina.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články