Archív

Ars Poetica Neosoliensis

V Banskej Bystrici v Cikkerovej sieni historickej Radnice vo štvrtok 21. septembra usporiadajú medzinárodné literárne podujatie – septembrový cyklus XIII. ročníka Ars poetica Neosoliensis, ktoré je súčasťou Kultúrneho leta v Banskej Bystrici. Program uvádza Miroslav Kapusta a so svojou poéziou sa predstavia aj účastníci zo Srbska: Zdenka Valentová Belićová a Miroslav Aleksić, ako aj Katarína Mosnáková Bagľašová, tiež Pavel Skořepa z Česka a Anna Drevická. Výtvarná scéna bude patriť Emílii Valentíkovej Labátovej. V predvečer tohto podujatia v stredu 20. septembra 2023 Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici – Centrum slovanských štúdií v spolupráci so Slovenským vydavateľským centrum (SVC) z Báčskeho Petrovca usporiadali Slovensko – srbský večierok venovaný Kataríne Mosnákovej Bagľašovej, zberateľke, editorke a autorke viacerých knižných titulov a speváčke ľudových piesní.

 

Ars Poetica Neosoliensis

 

Ars Poetica Neosoliensis

 

Ars Poetica Neosoliensis

 

Ars Poetica Neosoliensis

 

O tvorbe K. Mosnákovej Bagľašovej hovoril Vladimír Valentík, riaditeľ SVC a hosťami boli Zdenka Valentová Belićová a Miroslav Aleksić. V tanečných a hudobných bodoch vystúpili členovia Detského folklórneho súboru Matičiarik a odzneli aj autorské piesne gitaristu a speváka Petra Faboka. Súčasťou stredajšieho večierka bola aj výstava Slováci v Jánošíku 1823 – 2023 autorky Kataríny Mosnákovej Bagľašovej.

Aj zajtrajší program bude obsahovať veľa poézie a hudby. V hudobných predeloch zaspievajú Soňa Hanzi-Kopčanová a Soňa Kopčanová za sprievodu gitaristu Štefana Gazdíka.

Otvoria aj samostatnú výstavu Schody do neba – Labyrint Emílie Valentíkovej Labátovej z Báčskeho Petrovca. O jej tvorbe bude hovoriť Vladimír Valentík.

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články