Archív

Poetická karavána a Poézia bez hraníc

Dvaja vášniví milovníci poézie Miodrag Jakšić z Belehradu a Dmitrij Burago z Kyjeva, ktorí tento mesiac cestujú po 18 krajinách a čítajú verše v mnohých mestách, pricestovali na Slovensko a dnes popoludní čítali poéziu v Univerzitnej knižnici v Bratislave. Literárne posedenie zorganizovali Spolok slovenských spisovateľov (SSS) a Literárny týždenník, časopis SSS. K zahraničným hosťom a ich Poetickej karaváne sa pripojili aj domáci básnici, členovia Spolku slovenských spisovateľov, ktorí vystúpili v programe Poézia bez hraníc. Program moderovali Štefan Cifra, tajomník SSS a Miroslav Demák, spisovateľ a prekladateľ. Literárne podujatie sa uskutočnilo pri príležitosti 100. výročia vzniku Spolku slovenských spisovateľov s mediálnou podporou Literárneho týždenníka.

 

Spolok slovenských spisovateľov a VSSS

 

Spolok slovenských spisovateľov a VSSS

 

Spolok slovenských spisovateľov a VSSS

 

Spolok slovenských spisovateľov a VSSS

 

Poetická karavána je program, s ktorým putujú a svoju poéziu čítajú v 26 mestách a 18 štátoch Európy jeho hlavní aktéri:
-Miodrag Jakšić (* 1969), belehradský spisovateľ, vedúci Umeleckej skupiny a vydavateľstva „Arte", autor vyše 20 kníh poézie, vydaných a oceňovaných v Srbsku a zahraničí, z ktorých najnovšia je anglicko-srbská zbierka Hold on to the Sun – Drž sa slnka;
-Dmitri Burago (* 1968), kyjevský spisovateľ, autor deviatich zbierok, redaktor troch poetických a filologických časopisov a majiteľ vydavateľstva, ktorý prednáša na Kyjevskej pedagogickej univerzite svetovú literatúru.

V Bratislave sa k nim v programe POÉZIA BEZ HRANÍC pripojili domáci básnici, členovia Spolku slovenských spisovateľov – so svojimi veršami v materinskom jazyku – v jazyku poézie: Mária Bátorová, Štefan Cifra, Miroslav Demák, Michal Chuda, Karel Klat, Ružena Šípková a ďalší.

Viac na facebook profile https://www.facebook.com/spolokspisovatelov a https://www.facebook.com/profile.php?id=61550538612158

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články