Rada MS

K osemdesiatke Milana Vereša

Milan Vereš sa narodil 4. mája 1944 na fare v Iloku, v Chorvátsku. Pochádza zo známej Verešovej rodiny – jeho starý otec bol Adam Vereš, prvý biskup osamostatnenej Slovenskej evanjelickej a. v. cirkvi v Juhoslávii. Biskup Vereš mal päť detí. Najmladší jeho syn Milan mal syna tiež Milana, ktorý od malých nôh prejavoval maliarske vlohy a preto po maturite na petrovskom gymnáziu, v školskom roku 1962/1963, zapísal sa na Vyššiu pedagogickú školu v Novom Sade, odbor výtvarníctvo.

 

K osemdesiatke Milana Vereša

 

K osemdesiatke Milana Vereša

 

K osemdesiatke Milana Vereša

 

K osemdesiatke Milana Vereša

 

Milan Vereš pracoval takmer celú pracovnú dobu na Základnej škole Jána Čajaka a jeden rok prednášal výtvarnú výchovu aj na petrovskom gymnáziu. Okrem pedagogickej práce zapájal sa aj do spoločensko-politickej činnosti a do práce Matice slovenskej v Juhoslávii/Srbsku. Okrem maliarskeho nadania, narodením mu bol daný aj hudobný talent. Keďže sa talenty nemajú zanedbávať, či ignorovať, ale sa majú rozvíjať, Milan vystupoval s mužskou speváckou skupinou Petrovskej družiny. Dodnes je aktívnym členom Združenia petrovských výtvarných umelcov, kde pravidelne vystavuje svoje diela ako aj v Združení petrovských filatelistov. S manželkou Zuzanou majú dcéru Tatianu Milinu, vydanú Turanovú.

Milan Vereš žije v Báčskom Petrovci na dôchodku, venuje sa maľbe akvarelom, tušom, ceruzkou a temperou a od mladi so zanietením modeluje lietadlá.

Blahoželáme!

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články