MOMS Kulpín

Kumšt Martina Jonáša

V ústrety výročia stých narodenín Martina Jonáša, ktoré bude zajtra 9. mája, v Galérii umenia Kultúrneho strediska Vrbas v utorok 7. mája otvorili výstavu obrazov tohto významného predstaviteľa insitného maliarstva z Kovačice. O výstave vo Vrbasi hovorila maliarka a podpredsedníčka združenia „Naiva Art Kult" Mária Raspírová. Výstava bude otvorená do 21. mája 2024. A zajtra otvoria dve výstavy Jonášových diel: jednu v Galérii insitného umenia v Kovačici a druhú v Bratislave. Slovenské národné múzeum - Historické múzeum z Bratislavy srdečne pozýva na otvorenie výstavy pri príležitosti 100. výročia narodenia Martina Jonáša. Jonášove diela zo zbierky Ivana Melicherčíka si verejnosť môže pozrieť od štvrtka 9. mája 2024 na 2. poschodí Bratislavského hradu. Ivan Melicherčík vlastní veľkú zbierku obrazov Martina Jonáša a vydal v roku 2009 aj knihu s titulkom Kumšt Martina Jonáša. V knihe sú zachytené okamihy života Jonáša, jeho obrazy, akvarely, grafiky či kresby.

 

Kumšt Martina Jonáša

 

Kumšt Martina Jonáša

 

Z vernisáže vo Vrbasi (Foto: Kulturni centar Vrbas)

 

Z vernisáže vo Vrbasi (Foto: Kulturni centar Vrbas)

 

Martin Jonáš 1924-1996 sa svojou mierou talentu a maliarskej imaginácie zaraďuje medzi najpozoruhodnejšie osobnosti svetového insitného umenia. Výrazne prispel k formovaniu chýrnej kovačickej skupiny maliarov. Charakterizujú ho nezvyčajne veľké ruky a obrovité dlane, ktoré akoby vyrastali z hrčovitého, panónskym slnkom spečeného agátového pňa v nespočetných variantoch. To je hádam prvé, čo si všimnete na dynamických figúrach Jonášových malieb. Okrem toho sú tu často až zarážajúco malé hlavy so šibalskými úsmevmi, za ktorými tušíte akúsi tajomnú myšlienku, a na nej je založená sedliacka životná múdrosť a mrav.

Bol sedliak a maliar zároveň, preto dobre poznal dušu a ťažkosti sedliakov, ktoré znázorňoval vo svojich maľbách. Jeho ústredným motívom bol práve človek v úlohe sedliaka, remeselníka, suseda, muzikanta, ale hlavne ťažko pracujúcej a utrápenej osoby. Maľoval svet svojej mladosti, dospievania, ale i zrelosti, zážitky, ktoré sa mu vryli do srdca. Jeho maľby sú kronikou ťažkej práce a roľníckeho života.

Martin Jonáš mal poslednú výstavu vo svojom živote na Slovensku v Trenčíne v roku 1994. Zomrel o dva roky neskôr.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články