Podmienky používania

21. ročník v turnaji Tabla – „Nech sa páči majstre"

Spolok Slovákov z Bulharska so sídlom v Bratislave usporiadal tradičný turnaj v hre Tabla. Išlo už o 21. ročník, na ktorom sa zúčastnilo 18 hráčov, čo je o troch hráčov viac ako minulý rok. Táto hra je pôvodom z Perzie a v Bulharsku je veľmi obľúbená. Priateľskú hráčsku atmosféru doplnila nová aktivita krajanov, a to zostavovanie hráčskeho slovníka. Mnohí z nás počuli od svojich rodičov, prípadne starých rodičov rôzne výrazy, ktoré počas hry používali. Postupne sa však z nášho slovníka vytrácajú. Taktiež je zaujímavá hráčska kultúra, ktorú by sme chceli opäť oživiť, ako napríklad, keď porazený hráč by mal podať kocky protihráčovi a povedať: моля майстор (molja majstor – nech sa páči majstre). Hlavné však je, že sme sa, ako krajania, opäť stretli, spoznali sa nové rodiny, našli sa nové príbuzenské vzťahy a pribudli noví členovia Spolku, ktorých medzi nami srdečne vítam.

 

21. ročník v turnaji Tabla – „Nech sa páči majstre"

 

21. ročník v turnaji Tabla – „Nech sa páči majstre"

 

21. ročník v turnaji Tabla – „Nech sa páči majstre"

 

Staré výrazy v hre Tabla by sme chceli zachovať, a preto sme sa rozhodli do budúceho ročníka zostaviť slovník s frázami, ako napríklad: dubari – ak na kockách padnú dvojky (hádže sa dvoma kockami); ďubeš – ak na kockách padnú päťky; ďuse - ak na kockách padnú trojky; dušes – ak na kockách padnú dve šestky; epici – ak na kockách padnú jedničky; kapia – ak sa kameňmi zakryjem (môžu to byť kombinácie napríklad 5:3; 4:2; 6:1, 3:1); klč – keď kocka padne na hranu; mars – jeden hráč je už v domčeku, zbiera kamene a druhý ešte nie; puleta - hracie kamene (krúžky); zarčeta – kocky, atď.

Rozhodcom súťaže bol Paľko Hekel, člen nášho Výboru. Hráči boli rozdelení do troch družstiev – profesionál, začiatočník a junior. V družstve junior si zahrali Helenka Koňariková (8 rokov) a Miško Tillinger (10 rokov), ktorému sa podarilo získať víťazný pohár a diplom za prvé miesto. Helenka si odniesla diplom „mimoriadna cena". V družstve začiatočník si zmeralo sily 8 hráčov. Niektorí už s hrou mali skúsenosti z minulých rokov, no tento rok nám pribudli štyria noví hráči a dokonca sa Veronike Sýkorovej, ako úplnej začiatočníčke, podarilo umiestniť na treťom miesto. Druhé miesto získal Juraj Kubovič a prvé miesto a putovný pohár si odniesol Peter Kubovič. V družstve profesionál zabojovalo taktiež 8 hráčov. Tretie miesto získal Jaroslav Ďuriš, druhé miesto Anna Koláriková, prvé miesto a putovný pohár získal Paľko Rozkoš podpredseda Spolku Slovákov z Rumunska.

Veľmi sa tešíme, že nám pribúdajú noví hráči a tí ostrieľanejší postupujú medzi jednotlivými družstvami. Príkladom je Lukáško Kráľovič, ktorý sa tento rok rozhodol zabojovať v skupine profesionál. Aj keď sa mu nepodarilo umiestniť, medzi spoluhráčmi získal hráčske skúsenosti, ktoré určite využije budúci rok. A ktovie, možno si raz odnesie aj putovný pohár.

Aj tento rok sme sa stretli v Posádkovom klube na Košickej ulici.

Tešíme sa na 22. ročník!

 

Katka Koňariková

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články