Slovenské Gymnázium v Báčskom Petrovci

330 rokov Nového Sadu

Nový Sad, Neoplanta, Neusatz, Újvidék...bol založený v roku 1694. Avšak, za Deň Nového Sadu je zvolený 1. február na počesť pamiatky na rovnaký deň z roku 1748 keď cisárovná Mária Terézia udelila Novému Sadu štatút slobodného kráľovského mesta v rámci Habsburskej monarchie. Vtedy mesto bolo i pomenované dnešným menom. Bolo to teda tri roky po tom, ako Slováci osídlili Petrovec a tri roky po tom ako známa hercegovská šľachtická rodina Stratimirovićovcov dostala roku 1745 od Márie Terézie pustatinu Kulpín. Slováci do Nového Sadu prišli v rámci druhotnej kolonizácie v roku 1770 a to z Petrovca, Hložian, Pivnice, Kysáča... Podľa údajov z roku 1857 v Novom Sade vtedy žilo 343 Slovákov a podľa najnovších údajov v Novom Sade žije 5.458 Slovákov.

 

330 rokov Nového Sadu

 

330 rokov Nového Sadu

 

330 rokov Nového Sadu

 

330 rokov Nového Sadu

 

Podľa sčítania obyvateľstva z roku 2022 Nový Sad (bez priľahlých sídlisk) má 306.702 obyvateľov a percentuálne zloženie obyvateľstva je asi takéto: Srbi 78,4%; Maďari 2,65%; Slováci 1,48%; Chorváti 1,05%, kým ostatní sú spod 1%. V meste Nový Sad v úradnom použití je srbský, maďarský, slovenský a rusínsky jazyk.

V Novom Sade je viac ulíc pomenovaných na počesť Slovákov alebo aj Čechov. Sú to ulice: Dr. Miloša Krnu, Jána Husa, Jozefa Marčoka, Janka Čmelíka, Jánošíkova, Kysáčska, Kisački put, Masarykova, Michala Babinku, Slovenská, Šafárikova a Karela Čapeka.

O Novom Sade viac TU: https://slovackizavod.org.rs/kultura-a-sirsia-verejnost/kulturna-mapa/novy-sad/

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články