Kulpínska kuchárka

Dni Janka Čemana v Pivnici

V nedeľu 14. apríla 2024 v Pivnici uzavreli tohtoročné jubilejné 30. Dni Janka Čemana.
V rámci nich prebiehal 29. festival Divadelných inscenácií dolnozemských autorov DIDA, na ktorom sa predstavilo 10 divadelných predstavení a na záver, mimo konkurencie, si milovníci divadla mohli pozrieť aj jedenáste. Bohatý bol aj program sprievodných podujatí, bolo ich až päť, z čoho tri boli výstavy: 30 rokov Ochotníckeho divadla Janka Čemana, výstava plagátov účinkujúcich predstavení a výstava fotografií Anny Milecovej Fotografický portrét dediny Pivnica. Ďalšie dve sprievodné podujatia boli zamerané na tvorbu – bola to akcia Slovenského vydavateľského centra Vítanie jari s knihou a vyhodnotenie 7. ročníka literárnej súťaže „Píšeš? Píšem!". Termín tohtoročného festivalu sa trochu pozmenil z dôvodu osláv 30 rokov nepretržitej činnosti divadla Janka Čemana a toto jubileum oslávili hneď v prvý festivalový deň 10. apríla, kedy tieto divadelné hody aj štartovali.

 

Foto: Divadlo Janka Čemana

 

Foto: Divadlo Janka Čemana

 

Foto: Divadlo Janka Čemana

 

Foto: Divadlo Janka Čemana

 

Foto: Divadlo Janka Čemana

 

Foto: Divadlo Janka Čemana

 

Foto: Divadlo Janka Čemana

 

Foto: Divadlo Janka Čemana

 

Foto: Divadlo Janka Čemana

 

Foto: Divadlo Janka Čemana

 

Foto: Divadlo Janka Čemana

 

Posudzovacia komisia v zložení: Zuzana Tárnociová, predsedníčka a členovia doc. Dr. Zuzana Týrová a Vladimír Valentík rozhodla, že na budúci rok na Slovensko, na festival Palárikova Raková v Čadci, odcestuje selenčský súbor KUS Jána Kollára. Selenčania sa totiž stali laureátmi festivalu a získali aj Cenu Janka Čemana za podaný najautentickejší obraz zo života dolnozemských Slovákov za hru Vitajte na zabíjačke (Welcome to na kvi-kvi), autora Jaroslava Popovića a v réžii Rastislava Rybárskeho. Tomuto predstaveniu sa dostala aj Cena za nový inscenovaný text dolnozemského autora (získal ju Jaroslav Popović), tiež Cena Jána Kmeťka za najúspešnejšie predstavenie slovenského autora, kým hlavný herec Rastislav Rybársky sa ovenčil druhou cenou za herecký výkon.

Cenu Jozefa Chrčka, čiže prvú cenu za herecký výkon získala Ema Kočišová zo Starej Pazovy (In Periculo Gens) kým tretiu cenu udelili hercom detského predstavenia Vlk a kozliatka Slovenského kultúrno-umeleckého spolku Milana rastislava Štefánika z Bingule. Pohybové predstavenie In Periculo Gens z Bratislavy, v ktorom hrajú naši herci študujúci a pôsobiaci na Slovensku, získalo Špeciálnu cenu za javiskový pohyb a vizuálne efekty. Cenu Divadelné dišputy získalo predstavenie Nepobehuj tu nahá v podaní členov Divadla VHV scény v Kovačici, ktoré sa v októbri zúčastní na festivale vo Veľkom Krtíši na Slovensku.

Členovia poroty pre najkreatívnejší plagát boli Andrea Merník Šimonova, grafická dizajnérka, Tijana Kolárová, študentka a amatérska fotografka a Miroslav Pap, kulturológ. Oni udelili dve rovnoprávne prvé ceny: Lukášovi Sýkorovi za plagát k predstaveniu Pani ministrová v podaní kulpínskych a petrovských divadelníkov a Jánovi Puškárovi za plagát k predlohe Mamona duše v podaní súboru KOKRAM z Kovačice.

Na záver podujatia vyhodnotili aj literárnu súťaž "Píšeš? Píšem!" Do 7. ročníka tejto súťaže, ktorá priamo súvisí so seminárom Píšeš? Píšem! a vychádza z podpory súčasných dramatických autorov prišlo 174 súťažných príspevkov, čo je o 20 viac ako minulý rok. Porota pracovala zložení: spisovateľka Mária Kotvášová – Jonášová, režisérka Svetlana Gaško a autorka projektu Píšeš? Píšem! Katarína Mišíková Hitzingerová. Táto porota Hlavnú cenu udelila Petre Častven z Báčskeho Petrovca – za súbor básní.

Kategória text piesne:
1. Miesto – Marta Viteková z Nového mesta nad Váhom za text piesne — „Klaun a baletka"
2. Miesto – Petra Pekarovič Oravcová z Hlohovca za text plesne „Niečo medzi nami"
3. Miesto – Alexandra Muhová z Báčskeho Petrovca za text plesne „Svet je v poriadku", Miroslav Sabó z Kovačice za text piesne „Zrkadlo", Marta Viteková z Nového mesta nad Váhom za text piesne — „Na konci ulice"

Kategória poézia:
1. Miesto – Petra Častven z Báčskeho Petrovca za súbor básní
2. Miesto - Emma Tomková zo Starej Ľubovne za báseň „Domov" a Adam Kollár zo Starej Ľubovne – za súbor | všetkých básní
3. Miesto — Ines Godra z Pivnice za báseň „(Z)opakujem minulosť" Alexandra Muhová z Báčskeho Petrovca za báseň „Mama", Soňa Čandíková zo Starej Ľubovne za súbor básní

Viac TU: https://www.facebook.com/DIVADLOJANKACEMANA

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články