Domovská

Kovačické insitné maliarstvo a UNESCO

Už len jeden krok delí Kovačické insitné maliarstvo od jeho zápisu na Reprezentatívny zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. Z Paríža totiž potvrdili, že nominačný spis bol srbskou stranou oficiálne odovzdaný 30. maca 2023. Teraz už len zostáva čakať na zhodnotenie komisie UNESCO, ktorá všetok materiál dôkladne preanalyzuje a vynesie konečné rozhodnutie o tom, či ide iba o umenie, alebo je to súčasť nehmotného kultúrneho dedičstva vojvodinských Slovákov. Už teraz možno povedať že, to čo sa zdalo byť takmer nemožné, predsa sa udialo. Srbsko podporilo kandidatúru slovenskej dolnozemskej insity a komisii UNESCO doručilo objemnú dokumentáciu o tomto našom kumšte. Malá hŕstka Slovákov a ich insita má teraz už veľkú šancu dostať sa medzi to najvzácnejšie svetové. Najväčšia zásluha za tento významný počin iste patrí Galérii Babka a Pavlovi Babkovi, ktorý vyše 30 rokov s veľkým zápalom propagoval našu insitu po celom svete a najviac sa aj angažoval v podávaní kandidatúry

 

Kovačické insitné maliarstvo a UNESCO

 

Pavlovi Babkovi k predloženiu kandidatúry blahoželala Ľubica Erdelská, generálna tajomníčka Slovenskej komisie pre UNESCO, ktorá mu zároveň vyjadrila vďaku za odhodlanie a nekonečný entuziazmus, s ktorým sa dlhodobo venuje šíreniu povedomia o tomto vzácnom umení dolnozemských Slovákov po celom svete. Tiež ho ubezpečuje, že sa budú zasadzovať za to, aby Slovenská republika naďalej podporovala zápis slovenského insitného umenia z Vojvodiny na zoznam UNESCO, čo ešte vo februári 2022 v liste prisľúbil aj slovenský minister Ivan Korčok.

„Záverom mi dovoľte vyjadriť presvedčenie, že sa nám spoločnými silami podarí prispieť k úspešnému zápisu vojvodinskej insity na prestížny Reprezentatívny zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO," uviedla na záver listu adresovaného Pavlovi Babkovi Ľubica Erdelská, generálna tajomníčka Slovenskej komisie pre UNESCO.

V dokumentácii odovzdanej komisii UNESCO sa okrem iného uvádza: Slovenská naivná maľba v Srbsku sa nevyučovala na žiadnej škole, ani na kurzoch. Vznikala v rodine a odovzdáva sa z generácie na generáciu, podľa nepísaných pravidiel. Takmer v každej slovenskej rodine v Srbsku môžete nájsť omaľované predmety: taniere, zrkadielka, kahance, šamlíky... Jedna generácia predmet vyrobila, druhá zachovala, tretia ozdobila a omaľovala a tak ochraňovala a zachovávala citové spojivo s predkami. Nositeľmi slovenskej naivnej maľby v Srbsku sú početní anonymní ľudia, ktorí žijú v 30 obciach.

Pod pojmom Kovačické insitné maliarstvo sa chápu predovšetkým obrazy a omaľované predmety maliarov samoukov slovenskej národnostnej menšiny, ktorí sa narodili a žijú v Kovačici alebo v niektorej z 30 obcí kde žije slovenská menšina v Srbsku a ich materinským jazykom je slovenčina. Všetci oni budú tvoriť spoločenstvo Kovačického insitného maliarstva.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus