Domovská

Dom z hliny

Technikou nabíjanej hliny sa v minulosti stavali mnohé domy a v súčasnosti sa k nej vracajú predovšetkým etnologicky a ekologicky zameraní ľudia. Volia si po tisícročia odskúšané stavebné materiály, ktoré nám príroda sama poskytuje. Patria k nim najmä drevo, hlina, slama, rákosie či kameň. K týmto osvedčeným prírodným materiálom sa vracajú aj preto, že s narastajúcim množstvom alergií a astmatických ochorení hľadajú zdravšie bývanie, a so vzrastajúcou zodpovednosťou, si stále viac uvedomujú negatívny dosah moderného stavebníctva na prírodu. „Jedna dánska spoločnosť, ktorá skúma životné prostredie pre UNICEF, robila výskum na prvok radón a ostatné plyny, ktoré škodlivo vplývajú na životné prostredia. Filip Forkapić z kulpínskeho múzea mi ponúkol, či by som podporil projekt a ich výskumnú sondu umiestnil do svojho domu a držal ju na jednom mieste 6 mesiacov. Pristal som a postavil ju do obývačky. Keď som po polroku sondu vrátil Filipovi, o dva mesiace som dostal písomnú odpoveď so sprievodným listom našej štátnej komisie pre ionizujúce materiály. V liste ma oboznamujú, že je v mojom dome štyrikrát nižšia koncentrácia radónu a ďalších škodlivých matérií od dovolenej hranice. Dom mám nabíjaný z hliny a steny sú hrúbky 57cm. Verte mi, je to jedno veľmi zdravé prostredie," hovorí Miloš Vlaov z Kulpína.

 

Dom z hliny

 

Dom z hliny

 

Miloš Vlaov ďalej dodáva, že nabíjané dome ľudia neprávom zavrhli. Do Kulpína, do rodičovského domu, sa prisťahoval z Nového Sadu roku 1999. Byt tam ešte stále má, ale sa vraj v žiadnom prípade neplánuje vracať do mesta. Je dôchodca, inak vyškolený odborník hydro stavby, pracoval vo vodohospodárstve a v Naftagas inžinieringu ako vedúci projektant.

"V tom mestskom byte v lete nemožno bez klimatizácie a v mojom dome v Kulpíne je aj v najväčšej horúčave teplota celkom príjemná. Keď je napríklad vonku 30° u mňa v dome je 22 až 23 stupňov a ak napríklad vonkajšia teplota odrazu klesne, v izbách zostáva dlhší čas príjemne teplo. Znamená tie steny nielenže izolujú, ale aj zadržia teplotu," ozrejmuje Miloš Vlaov.

Jeho dom je robený v roku 1937 starou metódou nabíjaním z hliny. Staval ho jeho starý otec a hlinu bral priamo z toho miesta, kde je dom vystavený. Na tom stavebnom pozemku bol totiž kopec a pod tenkou povrchovou vrstvou černozeme sa nachádzala veľmi kvalitná hlina. Stavebné práce vykonal istý Nemec z Ravneho Sela (Šova).

„V našom nabíjanom dome nemáme žiaden problém ani s plesňou na stenách. Tá pleseň vzniká na miestach, kde sú tepelné rozdiely veľké. Keď je vonku zima a vnútri teplo, vtedy automaticky dochádza ku kondenzácii a potom vzniká pleseň, no v našom dome nemáme tých veľkých tepelných výkyvov a teda ani tých problémov s plesňou," poznamenáva náš spolubesedník.

V západnej Európe a na Slovensku sú už stavebné firmy, ktoré stavajú domy z nabíjanej hliny a začínajú sa používať aj hlinené omietky. Najdôležitejšími výhodami týchto stavieb sú dobré zateplenie, akumulácia tepla v zime a chladu v lete. Hlina je ten kúzelný výtvor prírody, ktorý nám vie veľa toho poskytnúť. Slúži ako akumulátor – v zime zadržiava teplo, v lete chlad.

U hliny je dôležitá najmä jej hygroskopická vlastnosť, čo znamená, že hlina dokáže prijať veľké množstvo vzdušnej vlhkosti v interiéri a následne ho potom vydať, keď je vzduch suchý. Preto je hlina aj dobrým konzervátorom dreva a dobre sa znáša so všetkými prírodnými materiálmi. O nič menej je dôležité aj to, že všetky tieto vlastnosti vytvárajú pre človeka príjemnú vnútornú klímu.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus