Domovská

Stratégie pre vzdelávanie Slovákov v Srbsku

Schôdza Výboru pre vzdelávanie NRSNM
 
Stratégie pre vzdelávanie Slovákov v Srbsku
 
Výbor pre vzdelávanie Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny v Srbsku zasadal dnes v rozšírenom zložení. Návrh rokovacieho programu zahŕňal iba jeden bod: Vypracovanie návrhu stratégie vo vzdelávaní. Víziou vzdelávacej stratégie je súčasný, kvalitný a konkurencieschopný vzdelávací systém v slovenskej reči.
 
Podľa slov predsedníčky Výboru pre vzdelávanie Svetlany Zolňanovej, situácia je zmapovaná, analýza urobená, údaje spracované. Štatistika povedala svoje a teraz je potrebné vypracovať aj konkrétny návrh stratégie pre vzdelávanie Slovákov v Srbsku. Tento dokument by mal byť prezentovaný 01.04.2011 v Subotici, predtým ho však musí schváliť NRSNM.. Má umožniť vysokú vzdelanostnú úroveň a vzdelávanie takmer každému Slovákovi v Srbsku. Misia predpokladá uspôsobenie a kádrový rozvoj, rozvoj siete vzdelávacích a výchovných inštitúcií, informovanie o možnostiach a ponuke. Stanovené sú 4 strategické ciele, o ktorých sa však ešte debatuje.
 
Prvá časť schôdze bola venovaná údajom. Slováci žijú v 15. obciach v Srbsku, v 12. jestvuje výučba v slovenskej reči. Máme 11 predškolských ustanovizní a 3 ďalšie pri základných školách, 17 základných škôl, 2 gymnáziá a dve oddelenia s vyučovacím jazykom slovenským na Poľnohospodárskej škole vo Futogu. Úhrne 3013 detí počúva učivo v slovenskej reči. V predškolských ustanovizniach je okolo 960 slovenských detí. Najviac žiakov je v Padine (593) a najmenej v Slankamenských vinohradoch (7). Tento školský rok končí úhrne 372 ôsmakov.
 
Druhá časť schôdze bola zatvoreného rázu. Pozornosť bola upriamená na vypracovaniu návrhu vzdelávacej stratégie na základe spracovaných údajov a už spresnených základoch.
 
Andrea Speváková

Komentárov  

+1 #12 A.Speváková 2011-03-28 09:23
Samozrejme že áno, pán Krivák.Jestvuje však rozdiel medzi sprostredkovaním a autorskou analýzou.
Pritom aj vzájomný rešpekt v komunikácii a kultúra komunikácie,čo nezahŕňa žiadne uhryznutia, či výkričníky.
V takej situácii sotva prospeje.
Nahlásiť administrátorovi
+1 #11 Krivak Jan 2011-03-28 03:32
1. Ko u komunikaciji ne postuje sve medjunarodno priznate jezike, ima VELIKI PROBLEM da trazi postovanje od drugih, za svoj maternji jezik.
2. Isto tako ko ne postuje sve medjunarodno priznate jezike u medjusobnoj komunikaciji, najbolje je i da ne pise i ostvaruje komunikaciju.
3. "Nenamerna greska", ako se stalno ponavlja postaje "namerna greska" i onda se postavlja pitanje zasto je to tako.
4. Kako to da se niko nikog ne odrice po Vasim tvrdnjama, a uopste nije racunata populacija Skovaka u Beogradu ?
5. Tacno je to da ko zeli nesto da napise, mora da sagleda sve informacije, da PROVERI NJIHOVU ISTINITOST (da izigrava i detektiva i statisticara, pa i da se ne ljuti...) - znaci da aktivira svoj mozak.
Nahlásiť administrátorovi
+1 #10 ??? 2011-03-27 17:06
Ako, ako - što više to bolje, nema jeda ili, što bi se reklo:
Od viška glava ne boli.
Nahlásiť administrátorovi
+1 #9 ? 2011-03-27 17:03
K tomu ešte, keby ste čítali Hlas Ľudu, vedeli by ste že majú rovnaké údaje...takže, niekde chyba určite je.
"slične sajtove" nepozerám, na dedektíva sa nehrám, keď niečo potrebujem, obraciam sa rezortnú inštitúciu.Hore je link na súpis obyvateľstva z roku 2002, kto chce - môže si to počítať.
Nahlásiť administrátorovi
+1 #8 ? 2011-03-27 16:53
Vážení pán Krivák, keď už je tak, tak ako veľký Slovák, aspoň píšte po slovensky. Moja práca nie študovať štatistiku.Držím sa toho 15. práve preto, že tak bolo povedané na schôdzi.Keď vy viete lepšie, tak ste mali možnosť tuná napísať, čo ste aj urobili a verím že si každý čitateľ v tomto zmysle chybu opraví,o údajoch pouvažuje a prípadne si ich overí, keby ho to až tak zaujímalo.
- K tomu ešte, nie - nie som žiadna AS.
Nahlásiť administrátorovi
0 #7 Krivak Jan 2011-03-27 03:52
Postovana AS !

1. Pogledajte malo bolje sajtove koji se bave slicnom tematikom, (sto kao novinar verovatno i radite), i zapazicete ko je napisao tekst.
2. Ne napada se NRSNM ili VPV, vec se brani istina.
3. A istina je da samo u Vojvodini u 19 opstina zivi preko 150 Slovaka, a ne u 15, sto Vi uporno ponavljate, (da ne spominjemo grad Beograd), ne znam zasto to cinite.
4. Dali se neko odrice nekoga - POKAZUJU NJEGOVA DELA , a ne Vase, moje ili necije reci, ili ocene.
Nahlásiť administrátorovi
+1 #6 Andrea Speváková 2011-03-26 17:51
Ospravedlňujem sa za nezámernú chybu v texte.Lapsus.

Oprava:

veta: Slováci žijú v 15. obciach v Srbsku,...

mala byť takáto:

Slováci žijú v 15. obciach vo Vojvodine,...



Nevidím prečo by niekto mal atakovať na NRSNM, či jej VPV. A každý raz-raz urobí chybu. Keď je niekto z tohto až tak urazený, mal sa aspoň predstaviť.Nik nikoho nevyraďuje a ešte menej sa zrieka.
:sad:
Nahlásiť administrátorovi
0 #4 Krivak Jan 2011-03-24 11:07
„Otvaranje kancelarije Matice Slovačke u Srbiji na Opštini Novi Beograd“ - PROJEKAT

Imajući u vidu sastanak Nacionalnog Veća Slovačke Nacionalne Manjine koji treba da se održi u narednom periodu - PREDLAŽEM izradu i ostvarenje projekta datog u naslovu.

Razlozi za otvaranje kancelarije MSS na Opštini Novi Beograd:

1. Broj članova Matice bi se u Beogradu uvećao barem 3 puta, jer bi Slovaci koji žive u Beogradu, imali gde da se okupe, druže i rešavaju svoje probleme – (da ne otvaramo jako tešku diskusiju, o tome kako radi Mesni odbor Matice u Beogradu),
2. Vladajuće strukture (ako bi podržale navedeni projekat),sigurno bi dobile na popularnosti kod pripadnika Slovačke nacionalne manjine (a ona im je itekako potrebna),
3. U navedenoj kancelariji Slovaci koji žive na teritoriji grada Beograda bi dobili šansu (prostor), gde bi mogli dodatno da se OBRAZUJU (na šta imaju i više potreba kao i bolju ekonomsku računicu u pogledu isplativosti od nekih drugih sredina), informišu, kulturno organizuju... – ŠTO JE NASTAVAK MOG PRETHODNOG KOMENTARA,
4. Lokacija na Novom Beogradu je povoljna zbog blizine Slovacke ambasade,
5. Lokacija na Novom Beogradu je i povoljna zbog toga što najbolje objedinuje lokacije na kojima se u Beogradu nalaze Slovaci (N.Beograd, širi centar Beograda, Zemun, Dobanovci, Boljevci...),
6. Lokacija na Novom Beogradu je povoljna i zbog toga što se nalazi veoma blizu centru Beograda, gravitira ka Vojvodini (gde žive Slovaci), železničkoj i autobuskoj stanici , kao i aerodromu, a i po pitanju gradskog saobraćaja je najpristupačnija u Beogradu (sa najmanjom saobraćajnom gužvom),
7. Navedena kancelarija bi mogla da pruža pomoć i podršku SVIM SLOVACIMA koji se iz raznoraznih potreba (poslovnih, zdravstvenih...), nadju u Beogradu.
8. Sama centrala Matice, kao i NVSNM bi imali koristi time što bi imali „konkretan“ oslonac u Beogradu i što bi Slovaci sa teritorije Beograda znali da cene njihova zalaganja i aktivnosti.
9. I ono najvažnije, PROJEKAT NIJE SKUP (mogao bi da se pokrije odobrenim sredstvima nadležnih institucija, za troškove obrazovanja Slovaka, kao i u nekim drugim sredinama sa malim brojem Slovaka), u odnosu na dobijenu korist svih činilaca.
10. Isto tako NIJE SKUP, ako se na primer ima u vidu da iznajmljivanje dvosobnog stana (ili prostora koji bi mogao da posluži kao kancelarija) na Novom Beogradu košta 200-300 evra.

Za one koji su napravili „nenamernu grešku“, neka se iskupe time što će podržati navedeni predlog, ako se sa njime slažu.
Nahlásiť administrátorovi
0 #3 Krivak Jan 2011-03-24 08:55
Predložio bi NVSNM, (samo ne znam kome), da se za slovake koji zive na teritoriji grada Beograda (za njihovu decu):
1. Izradi Nastavni plan i program za slovački jezik, za nivo osnovne škole, prilagođen specifičnosti življenja pomenutih Slovaka (dobar profesor slovackog jezika pomenuti NPP moze da napravi za 2 dana, a institucije uz malo dobre volje, da ga odobre).
2. Da NVSNM, kao drzavna institucija, bude nosilac planiranja, organizovanja, i realizovanja, obrazovanja.
3. Da NVSNM obezbedi novčana sredstva za navedeni projekat od države ili sponzora.
4. Veličina novčanih sredstava za takav projekat je MANJA od školovanja 7 đaka Slovaka u Slankamenskim Vinogradima (koji najverovatnije slusaju sve predmete na slovackom jeziku – cime se angazuje veliki broj nastavnika), a korist bi bila MNOGOSTRUKO VEĆA.
5. Najprostije rečeno, trebalo bi da 1 nastavnik, u 1 prostoriji, u Beogradu, 2-3 puta nedeljno, drži časove iz slovačkog jezika, i da nastava počne u septembru mesecu.
6. Takvu nastavu bi mogli da prate deca razlicitih godista, cime bi se postigao zapazen broj polaznika.
7. Mislim da bi bilo mnogo više đaka od brojke 7, a ako projekat ne bi bio efikasan, lako ga je prekinuti.
Nahlásiť administrátorovi
+2 #2 ??? 2011-03-24 07:50
Nema potrebe za ujedanjem, nije kriva sednica nego nenamerna greska u tekstu :whistle:
Nahlásiť administrátorovi
+1 #1 Nokikika 2011-03-17 03:46
Odakle Vam podatak da Slovaci zive u 15 opstina???? U Vojvodini u 19 opstina ima 150 i vise Slovaka po popisu iz 2002 godine. Pa samo u Beogradu (bez Vojvodine) zive u 10 i vise opstina, sa Boljevcima priblizno 2000 Slovaka. Na primer po opstinama: Novi Beograd-177 slovaka, Palilula-96, Cukarica-67, Zvezdara-56, Vozdovac-51...
Mogli biste barem da postujete zvanicni popis stanovnistva.
Ako ste navedene Slovake "odbacili" po nekom Vasem kriterijumu-kriterij um Vam je los.
Nadam se da bolje radite na zatvorenim sednicama, nego na otvorenim.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus