Archív

Veľkonočný pondelok a tradičná oblievačka

Krojovaní mládenci, vedrá vody a muzika. Dvaja zdatní pohoniči a zapriahnuté dva hnedáky. Náladu si zaraz urobili. A vybrali sa hor ulicou za dievkami. Tak ako to robievali aj ich predkovia voľakedy. Huncútsky sa na nich z kúta usmievali tí trochu starší a iste si pritom aj oni spomenuli na voľakedajšie časy. A nechýbalo ani to príslovečné: „Jáááj, keď sme my boli mladí..." Práve tie spomienky sa vynárajú možno viac práve v tomto korona tichu a vracajú nás do zašlých čias. Nejedna mama a stará mama sa pri spomienke záhadne pousmeje, veď, boli časy, keď nejedna z nich pocítila, aká je voda z vedra studená.

 

Vyparádení mládenci z Kulpína počas veľkonočných sviatkov

 

Vyparádení mládenci z Kulpína počas veľkonočných sviatkov

 

Silbašský rodák Ondrej Miháľ z Kanady si na tradičnú oblievačku v Silbaši spomína v knihe Od jari do jari v silbašskom chotári. Okrem iného tam píše:

Okolo roku 1965 v Silbaši táto tradícia spočívala v tom, že v škole chlapci striekali na dievčatá juhoslovanskú voňavku „Čierna mačka" alebo tým šťastnejším sa dostalo voňavky „Živé kvety" zo Slovenska. Viete si predstaviť, ako to v triede voňalo. Ráno alebo poobede sa navštevovali dievčatá a ženy z najbližšej rodiny. Za odmenu polievači dostali maľované vajíčko alebo koláčik. Starším mužom naliali vína alebo slivovice. Mama mi hovorila, že kedysi dievčatá polievali vedrami studenej vody...

 

Veľkonočný pondelok a tradičná oblievačka

 

A na tú oblievačku studenou vodou vytiahnutou z murovanej studne si dobre pamätá aj insitný maliar Ján Bačúr (1937) z Padiny. Matka sa splašene cez okno díva, psíkovia ťahajú votrelcov za nohavicu, vyľakané husi gágajú a syčia... Takto to štetcom zobrazil na svojom obraze:

 

Veľkonočný pondelok a tradičná oblievačka

 

Oblievačka sa v dávnejšej minulosti začínala hneď po polnoci z nedele na pondelok. Keď polnoc vybila skupiny mládencov sa zhromažďovali a často v sprievode muzikantov navštevovali domy v ktorých mali dievky na vydaj. Tie sa pred ich príchodom obyčajne schovávali, keďže polievanie studenou vodou iste nebolo príjemné pre žiadnu z nich. Zvlášť, ak dievčinu vytiahli z teplej postele. No, práve tá studená voda mala zabezpečiť zdravie na celý rok. Dievkina mama obliváčov potom ponúkla koláčikom a otec pálenkou alebo vínom. Všetko to sa malo ukončiť pred odchodom do kostola, keďže sa vo Veľkonočný pondelok záväzne odchádzalo na predpoludňajšie slávnostné bohoslužby.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články