Archív

Karol Duchoň, nedožitá sedemdesiatka

V dnešný deň pred 70 rokmi sa narodil „slovenský Tom Jones". Slovenský, svetový, ale aj náš Karol Duchoň (* 21. apríl 1950, Jelenec – † 5. november 1985, Bratislava), bol jednou z najväčších hviezd swingovej éry na Slovensku. Jeho dnešnú nedožitú sedemdesiatku si na Slovensku pripomínajú s patričnou úctou a na nedeľu mala byť v Bratislave veľká hudobná galashow KAROL DUCHOŇ 70 - Posledný bohém, ktorá je pre koronavírus odročená na september. Matka Karola Duchoňa, po ktorej zdedil hudobné nadanie, bola pôvodom z Báčskeho Petrovca. Oľga Duchoňová, rodená Lačoková pochádzala zo známej petrovskej kožušníckej rodiny, ktorá sa v akcii reemigrácie a repatriácie zahraničných Slovákov do vlasti po roku 1945 (tzv. akcia "Mať volá") z Petrovca odsťahovala do Galanty. Po matke Karol zdedil hudobné gény a balkánsky srdečný temperament. Bol človek so zmyslom pre humor, ktorý rád zabával druhých, bol veľmi dobrosrdečný a rád iným pomáhal. Žil rýchlo, nechcel nič premeškať či nezažiť. Do Petrovca rád chodieval a naposledy, asi rok pred smrťou, sa odtiaľ ani nechcel vrátiť späť do Bratislavy. Vtedy už mal výrazný problém s alkoholom. Bujarý život čoskoro zabil legendu.

 

Mama Oľga a syn Karol s dcérou (Foto archív Patrik Práznovský‎)

 

Mama Oľga a syn Karol s dcérou (Foto archív Patrik Práznovský‎)

 

Jaroslav Kolár si spomína, že teta Oľga s rodinou pomerne často chodievala do Petrovca. Vždy ponavštevovali aj príbuzných a tak chodievali aj k nim a tiež k pánovi farárovi Pavlovi Škantíkovi. Stará mať Jaroslava Kolára bola sesternica a pán farár Škantík bratranec Oľgy Duchoňovej rod. Lačokovej. Lačokovci kožušníci mali v Petrovci pomerne veľký dom na Kulpínskej ulici, z ktorého po ich migrácii na Slovensko bol urobený internát na ubytovávanie cezpoľných gymnazistov. Neskôr dom bol vrátený Lačokovej rodine a bývala v ňom sesternica Karola Duchoňa Lýdia Lačoková.

 

V Petrovci (Foto archív Jaroslava Kolára)

 

V Petrovci (Foto archív Jaroslava Kolára)

 

Oľga Lačoková sa na Slovensku vydala do rodiny Duchoňovej, jej manžel bol riaditeľom strojárenského učilišťa v Galante. Mali syna jedináčka, ktorého mama vo všetkom podporovala a stal sa stredobodom jej života. Autoritatívny otec bol oveľa prísnejší. Spevákov a hudobníkov považoval za komediantov a v žiadnom prípade nechcel dovoliť, aby sa jeho syn vybral takou cestou. Keďže Karol hudbu zbožňoval, keď mal 13 rokov mama mu darovala gitaru. Tú však otec celú rozmlátil, keď Karol doniesol domov zlé známky. Citlivý syn dobráckej, veselej povahy ťažko znášal otcove prísne výchovné metódy, no napriek všetkému učiť sa nechcel. Hovoril, že nevie nič, len nosiť piesne. Už ako dospievajúci mladík akoby lietal vo vetre. A tak raz, kým boli rodičia na dovolenke v Juhoslávii, ulietol z domu a odvtedy sa začala jeho hudobná kariéra. Keď mal 18 stretol sa s Robom Kazíkom a o dva roky neskôr vystupoval na chýrečnej Bratislavskej lýre. Bol niekoľkonásobným laureátom ceny Bratislavská lýra, za interpretáciu.

Sláva mu však „neuderila do hlavy". So všetkými bol kamarát, podal ruky aj upratovačkám aj kuchármi... keď oslavoval zaplatil celému baru „rundu". Vždy bol kamarátsky, absolútne otvorený a nikdy nemal hore nos.

„Vtedy sme všetci pili, všetci sme pili rovnako, len on mal slabšiu pečeň, lebo mal v detstve žltačku," spomína Boris Filan v dokumentárnom filme Radosť zo života: Karol Duchoň.

Podľa slov Duchoňovej prvej manželky Eleny, s ktorou žil desať rokov, problémy vyvrcholili na rodinnej dovolenke v Juhoslávii. Vtedy vraj Karol možno jedinýkrát uvažoval nad emigráciu. „Keď sme sa vrátili do Báčskeho Petrovca, on si zrazu zmyslel, že on sa nechce vrátiť naspäť do Bratislavy. Tak my sme pekne nasadli na vlak a sme sa vrátili a on zostal. Chcel od tých starostí odísť, čo tu mal. Potom už keď sa vrátil, to sa už všeličo nazhromažďovalo, mal problémy s alkoholom, boli problémy s peniazmi a ja som to už nezvládala, tak som podala žiadosť o rozvod" – vyznáva sa v dokumentárnom filme Radosť zo života: Karol Duchoň manželka Elena Duchoňová.

V osemdesiatych rokoch si už bohémsky život nástojčivo pýta svoju daň. Napriek vážnemu ochoreniu pečene sa nevie vzdať alkoholu. Bohužiaľ, ani chátrajúce zdravie a ani nový vzťah a druhé manželstvo, ktoré trvalo iba osem mesiacov, ho neprinútili k zmene životného štýlu. Zomrel ako tridsaťpäťročný. Dodnes na Duchoňa spomínajú jeho kolegovia s úctou a poslucháči ostali verní hitom ako Elena, Dievča z Budmeríc, Vzdialená, V dolinách, S úsmevom či Smútok krásnych dievčat.

Eduard Chmelár, slovenský historik, politický a mediálny analytik, vysokoškolský učiteľ, publicista a mierový aktivista dnes na spoločenských sieťach venoval Duchoňovi kratšiu spomienku, v ktorej hovorí, že bol Karol Duchoň najväčší spevák, akého slovenská populárna hudba kedy mala. „Ako umelec je stále trochu nedocenený, hoci sa pred ním skláňali všetky vtedajšie hviezdy. Keď sa Karla Gotta spýtali, prečo nikdy nepozval Duchoňa do svojho programu v Lucerne, odpovedal spôsobom sebe vlastným: Obávam sa, že naživo by bol lepší než ja. Karol Duchoň mal naozaj neuveriteľný rozsah hlasu, pritom spieval ľahučko, nepoznal noty a bol to spevácky samorast.

 

Dodnes žijú v Galante Duchoňovi starí kamaráti, ktorí rozprávajú legendy k jeho štedrosti. On naozaj mal ľudí rád, ako spieva v jednej piesni, kamkoľvek prišiel, platil pitie všetkým, a tak sa stávalo, že viac rozdal ako zarobil. Vďační rodáci na neho nezabudli. Pred jeho "rodným domom" stojí busta (dnes tam boli živé kvety a horeli sviečky. Na odhalení sochy sa zúčastnila aj spevákova dcéra, ktorá v meste otvorila tiež Duchoňovu pamätnú izbu, píše Eduard Chmelár

 

Dodnes žijú v Galante Duchoňovi starí kamaráti, ktorí rozprávajú legendy k jeho štedrosti. On naozaj mal ľudí rád, ako spieva v jednej piesni, kamkoľvek prišiel, platil pitie všetkým, a tak sa stávalo, že viac rozdal ako zarobil. Vďační rodáci na neho nezabudli. Pred jeho "rodným domom" stojí busta (dnes tam boli živé kvety a horeli sviečky. Na odhalení sochy sa zúčastnila aj spevákova dcéra, ktorá v meste otvorila tiež Duchoňovu pamätnú izbu, píše Eduard Chmelár

 

Žiaľ, hoci bol Karol Duchoň hudobný génius, nedokázal zvládnuť démonov, ktorí ho nakoniec priviedli do hrobu.

 

Karol Duchoň, nedožitá sedemdesiatka

 

Hudobná galashow "KAROL DUCHOŇ 70 - Posledný bohém", ktorá je kvôli koronavírusu odročená na september, bude exkluzívnym prierezom najväčších hitov geniálneho speváka Karola Duchoňa. Jeho umenie a skvelú hudbu si pripomenú najpopulárnejší súčasní speváci - Mário Kuly Kollár, Ondřej G. Brzobohatý, Nela Pocisková, Lukáš Adamec, Martin Chodúr, Ján Slezák a hostia.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články