Archív

Ocenenia odovzdané počas Slovenských národných slávností

Na slávnostnom zasadnutí národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny udelili šesť ocenení. Plaketu NRSNM k 25. výročiu pôsobenia získal Žiacky domov pri Gymnáziu Jána Kollára v Báčskom Petrovci, pri príležitosti 80. narodenín akademický maliar Milan Súdi, k 75. výročiu pôsobenia plaketu udelili i Kultúrno-umeleckému spolku Jána Kollára v Selenči a 130 ročnému Kultúrno-umeleckému spolku Petrovská družina v Báčskom Petrovci. Odovzdané boli aj dve ceny NRSNM. Prvú získal náš najstarší insitný umelec Ján Bačúr z Padiny pri príležitosti 85. výročia narodenia a Múzeum vojvodinských Slovákov pri príležitosti 125. výročia narodenia akademickej maliarky Zuzky Medveďovej. Na slávnostnom zhromaždení Matice slovenskej v Srbsku udelili viacero uznaní za dlhodobú a úspešnú činnosť v Matici a na prezentácii kníh slovenských autoriek v organizácii Asociácie spolkov slovenských žien (ASSŽ) udelili ďakovné listy za zveľadenie kultúry a afirmáciu žien autorkám, ktoré vydali knihu medzi dvomi Slovenskými národnými slávnosťami.

 

Ocenené slovenské autorky

 

Ocenené slovenské autorky

 

Ocenení matičiari

 

Ocenení matičiari

 

Matičné uznania získali: Daniela Legíňová Sabová z Báčskeho Petrovca, Janko Kolárik z Padiny (posthumne), Anna Hrnčiarová z Lalite, Vladimír Kováč z Báčskej Palanky, Martin Bajza z Kovačice, Pavel Mucha z Kysáča a Pavel Pálik z Kysáča (posthumne). Osobitné uznania za zásluhy a úspechy na poli umenia a národných tradícií prijali: Tatiana Kriváková Amidžićová z Báčskeho Petrovca a hudobná skupina VZLET z Kovačice. Ďakovný diplom udelili: Miškovi Greksovi z Titela, Jozefovi Švecovi z Báčskej Palanky a Jánovi Vozárovi z Kysáča. Na stretnutí učiteľov odovzdali ďalšie matičné ocenenia, ktoré získali: Alena Pešková, Mariena Korošová, Pavel Matúch, Anna Privizerová, Tatiana Naďová a Anna Hodoličová.

Plaketu Dr. Janka Bulíka pre najlepšieho slovenského športovca za rok 2021 si zaslúžil kovačický bežec Michal Šuľa, reprezentant Srbska v ultramaratóne, trojnásobný majster Srbska v behu na 24 hodín.

 

Michalovi Šuľovi plaketu odovzdal predseda MSS Branislav Kulík

 

Michalovi Šuľovi plaketu odovzdal predseda MSS Branislav Kulík

 

Poradkyňa predsedu vlády Slovenskej republiky v oblasti starostlivosti o Slovákov žijúcich v zahraničí Iveta Galbavá odovzdala Cenu vlády Slovenskej republiky za celoživotné dielo Michalovi Spevákovi, prvému predsedovi obnovenej MSJ.

 

Iveta Galbavá a Michal Spevák

 

Iveta Galbavá a Michal Spevák

 

V tomto roku predstavili knihy týchto autoriek: Boženy Bažíkovej, Kataríny Pucovskej, Anny Horvátovej, Kataríny Melegovej-Melichovej, Anny Zorňanovej-Kulíkovej, Kataríny Hricovej, Kataríny Mosnákovej-Bagľašovej, Elenky Ďurišovej, Zdenky Valentovej-Belićovej, Annamárii Boldockej-Grbićovej a dve spolkárske publikácie Spolku kulpínskych žien a Spolku petrovských žien.

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články