Archív

Padinské oslavy

Padina oslavuje svoje 216. narodeniny a v rámci osláv Dňa Padiny 2022 sa v tejto našej najslovenskejšej dedine od 6. augusta a do 11. septembra organizuje rad podujatí. Minulý víkend bol na ne najbohatší – v sobotu 20. augusta prebiehal okrem iného 11. výtvarný tábor invalidov práce z Banátu Padina 2022, vernisáž obrazov maliarky Anny Durgalovej, výstava ručných prác a ručníkov, jarmok umenia a vernisáže starých fotografii a obrazov insitných maliarov, členov Združenia Smäd. V nedeľu 21.augusta 2022 si tieto výstavy prišiel obzrieť aj J.E. Fedor Rosocha, veľvyslanec SR v Srbsku. Privítali ho predstavitelia SKUS Hlas nádeje Michael Kotváš, Michaela Poliaková a Andrej Trnovský a v mene AERD Padina Daniela Markušová, ako aj predseda MZ Ondrej Hlavča a tajomníčka Zuzana Havaj Kotvášová.

 

Padinské oslavy

 

Padinské oslavy

 

Padinské oslavy

 

Daniela Markušová informuje o bohatom celodennom programe, ktorý v nedeľu pripravili vzácnemu hosťovi. V ZŠ M. Tita v Padine Fedor Rosocha otvoril výstavu starých fotografií pod názvom „Pravá ruka našich predkov", ktorú nainštalovali členovia SKUS Hlas nádeje. Na vernisáži sa prihovoril aj Slađan Daniel Srdić, senior banátsky a farár jánošícky. Popoludní slovenský veľvyslanec navštívil Dom kultúry, kde ho riaditeľka Anna Eršeková oboznámila s doterajšou rekonštrukciou tohto objektu v hodnote 100.000 eur a so schválením ďalších 100.000 eur z USŽZ, na ktoré ešte čakajú. V priestoroch Domu kultúry si vzácny hosť obzrel výstavu starého ľudového kroja, kde Zuzana Kotvášová predstavila svoju zbierku 24 dievčenských a ženských krojov.

V športovom spolku Dolina Fedora Rosochu privítal predseda Michal Garafiát, ktorý je aj predsedom kolkárskeho klubu. Kolkári sa mali čím pochváliť – ich člen Željko Jakab je v reprezentácii Srbska a poďakovali sa za získanie finančných prostriedkov z USŽZ na rekonštrukciu toaliet a presklennej steny.

V podvečerných hodinách Fedor Rosocha otvoril ďalšiu výstavu, na ktorej sa svojou najnovšou tvorbou prezentuje Združenie výtvarných umelcov Smäd. Na úvod vernisáže sa prihovorila predsedníčka združenia Jarmila Trnovská a v otváracom príhovore slovenský veľvyslanec vyjadril podporu predstaviteľom tohto združenia a ostatným slovenským insitným umelcom pri povýšení naivného maliarstva na úroveň kultúrneho nehmotného dedičstva UNESCO. Záverom návštevy sa pán veľvyslanec stretol aj s členkami ženského spolku, kde ho predsedníčka Elenka Haníková informovala o ich aktivitách.

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články