Archív

Veľký Meder – epopeja srbského utrpenia

Na Srbskom vojenskom cintoríne vo Veľkom Mederi, mestečku na juhu Slovenska, usporiadajú v sobotu 27. augusta 2022 pietnu spomienku. V čase I. svetovej vojny bol vojenský cintorín vo Veľkom Mederi súčasťou zajateckého tábora. Je na ňom pochovaných 5017 Srbov, 447 Čiernohorcov a 72 Rusov. V programe, ktorý sa začne o 9:30 vystúpia hostia zo Srbska: Inkluzívny zmiešaný zbor Ison z Nového Sadu, Komorný zbor Zvony zo Selenče a Kultúrno-umelecký spolok Branislava Nušića z Lalite. Podujatie organizuje Nadácia Pro patria, Spolok Srbov na Slovensku a Cyrilometodiada, o.z.

 

Srbský vojenský cintorín Veľký Meder (Zdroj: hu.wikipedia.org)

 

Srbský vojenský cintorín Veľký Meder (Zdroj: hu.wikipedia.org)

 

Cintorín vo Veľkom Mederi je druhým najväčším srbským cintorínom z prvej svetovej vojny, ktorý sa nachádza mimo Srbskej republiky. Respektíve, s výnimkou Zeytinlíka v Grécku, Veľký Meder predstavuje špecifickú lokalitu, ktorej význam sa, medziiným, reflektuje aj v kontexte kolektívnej pamäte, t. j. oficiálnej kultúry pamäte na národnej úrovni. Uvádza Nebojša Kuzmanović v predslove knihy Veľký Meder – epopeja srbského utrpenia a v pokračovaní píše, že je cieľom tejto publikácie v súlade s jej tematikou, afirmovanie kultúry pamäte jednej významnej kultúrnej a historickej lokality, ktorá bola, bohužiaľ, neopodstatnene zanedbávaná už desaťročia, tak odbornou verejnosťou, ako aj verejnou mienkou. Práve takto vytýčenému cieľu, vo veľkej miere prispieva aj zoznam obetí, ktorý sa nachádza na konci tejto publikácie a je jadrom druhého doplneného vydania, ktoré vyšlo v roku 2020 v spoločnom vydaní Archívu Vojvodiny, Spolku Srbov na Slovensku a Prometeju. Tých obetí je v knihe uvedených 5424.

 

Veľký Meder – epopeja srbského utrpenia

 

Veľký Meder – epopeja srbského utrpenia

 

Po Veľkom Mederi ďalší veľký srbský vojnový cintorín je aj v Komárne, kedysi dočasnom sídle patriarchu Čarnojevića. Hlavná ulica predvojnového Komárna sa volala Srbská.

Ešte aj na ďalších niekoľkých vojnových cintorínoch na Slovensku sú pochovaní srbskí vojaci. O tom viac TU:
https://www.heritage.gov.rs/latinica/radovi_i_aktivnosti_obilazak_memorijala_iz_prvog_svetskog_rata_slovacka.php

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články