Archív

IN MEMORIAM: Ján Fuzik

Dňa 7. septembra 2022 nás náhle opustil Ján Fuzik. Dlhoročný reportér a redaktor maďarskej verejnoprávnej televízie MTV, zakladateľ a šéfredaktor slovenskej redakcie tohto média, bývalý predseda Celoštátnej slovenskej samosprávy v Maďarsku (CSSM), prvý hovorca maďarskej minority v maďarskom zákonodarnom zhromaždení a posledne generálny konzul Maďarska v Osijeku, sa narodil 10. októbra 1957 v Kestúci.

 

IN MEMORIAM: Ján Fuzik

 

Ján Fuzik po absolvovaní budapeštianskeho slovenského gymnázia odišiel do Bratislavy, kde vyštudoval odbor žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Po návrate domov pracoval ako redaktor týždenníka Ľudové noviny (1981-1982). Šestnásť rokov pracoval v regionálnom televíznom štúdiu v Segedíne, kde založil slovenské vysielanie Naša obrazovka (dnes Domovina).

Krátky čas pôsobil vo funkcii podpredsedu Zväzu Slovákov v Maďarsku. Bol zakladateľom Spolku segedínskych Slovákov. Funkciu predsedu Celoštátnej slovenskej samosprávy vykonával 16 rokov, od roku 1999. Počas jeho pôsobenia v tejto funkcii CSSM prevzala školy, vytvoril sa systém slovenských inštitúcií a položili sa základy kultúrnej autonómie.

Ján Fuzik sa okrem publicistiky venoval aj beletrii. Jeho poviedky boli uverejnené v almanachu Zrod, ročenke Náš kalendár a v zborníku Združenia slovenských spisovateľov a umelcov v Maďarsku Cestou k slovám. Z maďarčiny preložil súbor štúdií Istvána Käfera Maďarsko-slovenská literárna vzájomnosť (1984).

Viac TU: http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-politika/30641-zomrel-jan-fuzik?fbclid=IwAR2ifKXclgAcrQJF5HI1iIpXCgMtAhANgCb6TLvNsDnHESNj8IshtsH6RCo

Česť jeho pamiatke!

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články