Archív

PDD a Spišské divadlo

Program ber jasne: nepremrhať život v maličkostiach, pijatike, bohapustom leňošení, nesklamať dôveru rodičov...naplniť poslanie, ktoré nám bolo určené a to v prospechu vecí ľudských...Tieto a ďalšie myšlienky nášho národného buditeľa a jednej z najvýznamnejších osobností slovenských dejín Ľudovíta Štúra boli divákom Petrovských dní divadelných (PDD) adresované nenápadne, bez žiadneho pátosu a bez veľkého gesta, na malej scéne Slovenského vojvodinského divadla. Divák bol spolu s hercami na javisku a bol vskutku aj účastníkom divadla v divadle. Predloha Štúr, známeho slovenského spisovateľa, dramatika, literárneho a divadelného vedca Karola Horáka v réžii Michala Babiaka vychádza z historických reálií no predstavuje štúrovcov aj v súkromnom živote s osobnými problémami. Lenže, čo je zinscenované a čo skutočné? Čo je minulosť a čo prítomnosť? Herec stvárňujúci Štúra a šepkár sa stretli na skúške, aby si pred premiérou zopakovali texty. Realita sa prelína s obrazmi z inscenácie...

 

Pavol Gmuca, Filip Štrba, Kristína Kotarbová a Michal Babiak

 

Pavol Gmuca, Filip Štrba, Kristína Kotarbová a Michal Babiak

 

Herec – Štúr: Filip Štrba, herečka – Ona: Kristína Kotarbová a herec – Šepkár: Pavol Gmuca

 

Herec – Štúr: Filip Štrba, herečka – Ona: Kristína Kotarbová a herec – Šepkár: Pavol Gmuca

 

Štúr – touto náročnou inscenáciou pokračovali včera večer 27. Petrovské dni divadelné. Uvedenému predstaveniu predchádzala detská divadelná hra o Jankovi a Marienke – inscenácia Perníková chalúpka autorov Michala Babiaka a Viktora Kollára a po nedeľňajšej hrejivej komédii chorvátskeho autora Mira Gavrana Zmrzlina (Sladoled) v režijnom stvárnení Michala Babiaka. Všetky tri predstavenia Spišského divadlo zo Spišskej Novej Vsi zo Slovenskej republiky nám zároveň priblížili aj režiséra Michala Babiaka, kulpínskeho rodáka, a to z troch uhlov: ako znalca štúrovcov, ktorým sa venúva dlhé roky, ako spisovateľa a scenáristu detských divadelných hier a ako režiséra láskavej komédie o bežnom životnom behu, v ktorej sa s postavami ľahko stotožní predovšetkým ženská časť publika.

 

Dcéra - Petra Dzuriková a Mama – Katarína Turčanová

 

Dcéra - Petra Dzuriková a Mama – Katarína Turčanová

 

Dcéra - Petra Dzuriková a Mama – Katarína Turčanová

 

V ľahkej, hrejivej komédii Zmrzlina sledujeme celoživotný príbeh dvoch žien – matky a dcéry. Ide o "bezproblémovú" komédiu, v ktorej matka s dcérou prechádzajú cez množstvo bežných životných problémov, počnúc od ich prvej zmrzliny, ktorou matka udobruje svoju malú dcérenku, aby ľahšie zvládla odchod do škôlky, cez dcérinu adolescenciu, prvú jej kávu, cigaretu, svadbu, rozvod, postupné starnutie oboch dám, až po zmrzlinu ktorou dcéra udobruje matku pred jej ubytovaním do domova pre seniorov...Aby sa však príbeh neskončil patetikou, nasleduje veľká výhra v lotérii...

 

PDD a Spišské divadlo

 

PDD a Spišské divadlo

 

Divadlo nemá príliš veľa poučovať a moralizovať, ale má predovšetkým provokovať, vzbudiť zvedavosť a klásť otázku. O nič menej dôležitá je aj jeho úloha v pestovaní a rozvíjaní citu pre kultúru. To je zvlášť dôležité v detských predstaveniach. Preto je aj písanie a réžia detských predlôh o to náročnejšia. Spišské divadlo sa včera v Petrovci malému obecenstvu predstavilo aj Perníkovou chalúpkou autorov Michala Babiaka a Viktora Kollára. Sieň SVD bola plná detí z Hložian, Petrovca a Kulpína.

Zaiste boli plné aj srdcia tvorcov predstavenia a organizátorov podujatia. Aj večerné predstavenie bolo vypredané a sieň bola plná aj v nedeľu večer.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články