Archív

200 rokov Slovákov v Jánošíku

Jánošíčania si v roku 2010 bohatým programom pripomenuli dvesto rokov od založenia osady a v tomto roku oslavujú dvojsté výročie príchodu Slovákov do tejto banátskej dediny. Ústredné oslavy budú v nasledujúci víkend. V sobotu 30. septembra o 10:00 v Reštaurácii TNT otvoria Dvor z kukurice a na ňom usporiadajú Dvor starých prác, detských ľudových hier, tradičných jedál a výrobkov z kukurice. Podávať sa bude varená kukurica, gerheňa, proja, šúšťovníka, sladká pečená kaša a iné špeciality z kukurice a kukuričnej múky a usporiadajú aj ochutnávku práve vypálenej pálenky z kukurice – chlebouky. Tamojší Slovenský kultúrno-umelecký spolok Jánošík, ktorý spolu s novosadskými „šafárikovcí" vystúpi v sobotňajšom gala programe, v tomto roku tiež jubiluje. Prví jánošícki folkloristi začali pôsobiť v roku 1953, keď vystúpili na Slovenských národných slávnostiach v Báčskom Petrovci a oficiálne založili spolok v roku 1993.

 

200 rokov Slovákov v Jánošíku

 

Etno izba v Jánošíku (z knihy Slováci v Srbsku z aspektu kultúry)

 

Etno izba v Jánošíku (z knihy Slováci v Srbsku z aspektu kultúry)

 

V sobotu popoludní 30. septembra o 16:00 h Spolok žien Jánošíčanka usporiada prezentáciu zbierky básní Moja rovina autorky Anny Urbanovej, v pokračovaní v Dome kultúry bude vernisáž dokumentárnej výstavy Slováci v Jánošíku 1823 – 2023 autorky Kataríny Mosnákovej Bagľašovej. Slávnostná akadémia a celovečerný koncert "Odomáš" v podaní SKC P.J. Šafárika z Novéjo Sadu a SKUS Jánošík z Jánošíka sa začne o 18:00 hodine.

V nedeľu predpoludním po misijných službách Božích banátskeho seniorátu v parku odhalia pamätné tabule Jánovi Bysterskému a Adolfovi Kernúchovi a popoludní v Spolku žien Jánošíčanka otvoria výstavu tradičného ľudového odevu v Jánošíku.

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články