Archív

Slovenčina v kontexte administratívno-právnej terminológie

Tretí ročník workshopu sa bude primárne venovať administratívno-právnej terminológii, ktorá je súčasťou nielen publicistických textov, ale aj textov iných žánrov. Práve termíny z vytýčenej oblasti sú v našom vojvodinskom kontexte v diferenciačnom póle oproti slovenčine na Slovensku, keďže spoločensko-politické okolnosti často nútili našich používateľov jazyka, aby slovenské varianty prispôsobovali väčšinovému jazyku, čím vytvorili výrazy, ktoré slovenčina na Slovensku buď nepozná, prípadne nerozlišuje, alebo tu nadobúdajú inú sémantiku (rovnako niektoré výrazy skôr čerpáme z väčšinového jazyka). Workshop sa uskutoční v piatok 17. novembra 2023 v priestoroch Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov. Počet miest na workshope/seminári je obmedzený. Za účasť na workshope sa neplatí žiaden poplatok. Cestovné náklady hradí ÚKVS. Účastníčkam/Účastníkom budú udelené aj certifikáty o absolvovaní workshopu/seminára. Prihlášku je potrebné zaslať elektronicky najneskôr do 13. novembra 2023 na e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. alebo Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript..

 

Fotografie z vlaňajšieho workshopu (foto ÚKVS)

 

Fotografie z vlaňajšieho workshopu (foto ÚKVS)

 

Fotografie z vlaňajšieho workshopu (foto ÚKVS)

 

Zamestnanci Slovenského národného korpusu Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra SAV, v. v. i. predstavia platformy, ktoré v sebe obsahujú databázy administratívno-právnych textov a vysvetlia nástroje, podľa ktorých si vieme z daných textov vyexcerpovať zvolené výrazy, príp. slovné spojenia. Workshop/seminár tak ponúkne možnosť cielene pracovať s databázou textových korpusov vo všeobecnosti, s databázou korpusov právnych textov, súdnych rozhodnutí, ako aj iných právnych dokumentov. Zároveň bude prezentovaný aj terminologický portál a práca so slovenskou terminologickou databázou, ktorá v sebe obsahuje aj slovnú zásobu vytýčenej oblasti.

Počas workshopu pozornosť bude usmernená aj na výrazy, ktoré majú pevné miesto vo „vojvodinskej" slovenčine a často sú v opozičnom póle oproti slovenčine na Slovensku. V rámci workshopu bude prebiehať aj prezentácia Srbsko-slovenského slovníka administratívno-právnych výrazov v printovej podobe. Elektronickú verziu môžeme nájsť na stránke Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny (NRSNM).

Výzvu, prihlášku a program workshopu nájdete TU: https://slovackizavod.org.rs/vyzva-na-prihlasenie-sa-na-3-rocnik-workshopu-seminara-slovencina-v-kontexte-administrativno-pravnej-terminologie/

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články