Archív

Vyšívanie krivou ihlou

Združenie Zlaté remeslá z Báčskeho Petrovca zakladateľky Anny Opavskej a Občianske združenie Lučenica zo Slovenskej republiky, ktoré vedie Margaréta Hlbocká, usporiadali v sobotu 28. októbra 2023 v Turistickej organizácii Obce Báčsky Petrovec jednodňovú dielňu vyšívania krivou ihlou. Záujem o zaškolenie bol pozoruhodný. Kurz absolvovalo 25 účastníčok z piatich prostredí: Petrovca, Kulpína, Magliću, Báčskej Palanky a z Iloku z Chorvátska. Školiteľka bola spokojné s tým, ako ženy zvládli túto náročnú techniku vyšívania.

 

Vyšívanie krivou ihlou

 

Vyšívanie krivou ihlou

 

Vyšívanie krivou ihlou

 

Vyšívanie krivou ihlou

 

Vyšívanie krivou ihlou

 

Vyšívanie krivou ihlou

 

Vyšívanie krivou ihlou

 

Vyšívanie krivou ihlou

 

Vyšívanie krivou ihlou

 

Vyšívanie krivou ihlou

 

Vyšívanie krivou ihlou

 

Vyšívanie krivou ihlou

 

Margarétu Hlbockú veľmi potešil záujem dolnozemských žien o tento spôsob vyšívania, ktorý sa pestuje hlavne v oblasti Podpoľania. Pred štyrmi rokmi sa zúčastnili na dielni v Kysáči, a teraz tiež neváhali, keď dostali pozvanie do Petrovca.

„Výšivka krivou ihlou je veľmi náročná technika na ručné prevedenie. Materiál na ktorý sa vyšíva musí byť napevno napnutý na rámik, jedna ruke je vedená z hora, a to tá, čo drží krivú ihlu, jej háčik prerazí plátno a spodná ruka vedie nitku, ktorá sa tým háčikom krivej ihly vytiahne na vrch a vzniká retiazka. Tak sa vypĺňa vzor, ktorý je predkreslený a potom sú aj rôzne nadstavbové techniky, buď obhadzovanie alebo rôzne druhy výrezu," hovorí šikovná mladá školiteľka, ktorá do Petrovca pricestovala spolu s matkou Helenou Sojkovou, ktorá jej v práci pomáha. Matkina pomoc jej tentoraz bola nevyhnutná, keďže bolo prihlásených veľa žien a jedna by ťažko zvládla všetkým sa venovať. Podľa slov Margaréty Hlbockej matka jej veľa pomáha aj v dielni na Detve, ony dve sa venúvajú ručným výšivkám a majú ešte tri zamestnankyne, z ktorých dve sú krajčírky a jedna pracuje vyšívacimi strojmi. Pomáhajú im aj externé spolupracovníčky.

Dielňa na Detve je vlastne Občianske združenie Lučenica, ktoré sa zaoberá výrobou krojov a renováciou starých krojov a ich súčastí a tiež autentickým prevedením všetkého, čo k tomu patrí. V tejto špecializovanej dielni majú rôzne ponuky ručných výšivok viacerými technikami: výšivka krížiková, hladkovaná, výšivka po riase, výšivka výrezu a najmä výšivka krivou ihlou.

Roboty majú dosť, keďže pracujú pre viaceré kultúrno-umelecké spolky. Znovu ožíva aj láske k folklóru a vyvíja sa aj etno móda – na súčasných odevných predmetoch sú aplikované výšivky alebo iné ozdobné krajky a detaily, ktorými sa zdobí aj kroj. V poslednej dobe sa aj mladuchy obliekajú do tradičného kroja.

Projekt bol hradený z Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

Viac o výrobkoch Margaréty Hlbockej TU:

https://www.regionalnepulty.sk/vyrobca/margareta-hlbocka/

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články