Archív

Tradície na Katarínu, Katarínska zábava

V mnohých našich prostrediach, ako aj na Slovensku, nezabúdajú na tradičné slovenské zvyky. Na sviatok svätej Kataríny, ktorá má meniny 25. novembra, sa v minulosti organizovali tanečné zábavy a tento zvyk si dodnes zachovávajú. Na niektorých dedinách a v mestách na Slovensku každoročne organizujú Katarínske zábavy, na ktorých hrá ľudová hudba a podávajú sa starodávne jedlá. Nezriedkavo sa požaduje uctievanie tradíciu aj odevom (Dress code). V pozvánke, ktorú sme našli na internete uvádzajú, že je povinný minimálne jeden ľudový prvok a kroj je vítaný. Katarínske zvyky sa dodnes zachovali aj vo viacerých európskych krajinách ale aj v zámorí..

 

Tradície na Katarínu, Katarínska zábava

 

Za prvý stridží deň sa považuje sviatok Kataríny, svätice často zobrazovanej s celým, alebo zlomeným kolesom (také má v znaku napr. mesto Kremnica, ktorej kostol je Kataríne zasvätený). Katarína je patrónkou univerzít, filozofov, ošetrovateliek, mladých dievčat, umierajúcich a tiež všetkých povolaní, pri ktorých hrá koleso významnú úlohu (mlynári, lodníci a pod.) Čo sa týka zvykov a tradícií, keďže sa jednalo o prvý stridží deň, ženy ako hostia boli v domácnostiach nevítané. Ak by na Katarínu ako prvá prišla do domu žena, znamenalo by to pohromu pre gazdinú. Hrozilo, že sa jej celý rok bude rozbíjať hlinený riad. O to viac boli vítaní muži, ktorých prítomnosť mala vyhnať zlé sily a po nich už mohol prísť na návštevu ktokoľvek. V tieto dni chodievali po dedine chlapci „s oceľou". Zväčša predniesli vinš: „Priniesol som oceli, žeby sa vám misky nebili" alebo "Katreny, Katreny, aby sa vám hrnky nebili, a kury dobre niesli."

Rovnako ako Martin aj Katarína si zachováva viac svetský typ osláv. Najviac rozšírené zvyky sú vo Veľkej Británii, Francúzsku a krajinách, na ktoré malo Francúzsko vplyv tj. najmä Kanada a južné časti USA (najmä okolie New Orleans).

Vo Veľkej Británii je to tradične sviatok čipkárov (najmä vďaka spojitosti s kolovrátkom), študentov, právnikov, tkáčov, výrobcov lán a podobných remesiel a tiež starých dievok. V stredoveku v anglickej časti ostrovov bol tento deň rozpoznávaný ako posledný predadventný deň. Tradične sa dodnes pečú koláče sv. Kataríny – cattern cakes. Zvyk pochádza z čias Tudorovcov a primárne sa začali piecť na počesť Kataríny Aragónskej, prvej manželky Henricha VIII.

Viac TU: https://vedator.space/historia-a-tradicie-na-katarinu/

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články