Archív

Čajanka u Storytellera

Storyteller, to je malá skupinka mladých dám, ktoré sa snažia poskytnúť občanom pravdivé, nezaujaté, včasné a úplné informácie, chcú teda rešpektovať novinársky kódex, ktorý to nakladá všetkým novinárom. Doba však takémuto Novinárstvu (s veľkým „N") nie veľmi žičí, ľahšie sa uplatnia „novinári", ktorí radšej interpretujú, než by mali skúmať, hľadať pravdu, myslieť svojou hlavou a robiť pre dobro celej spoločnosti. Skupina mladých dám v Storytelleri si zvolila práve tú ťažšiu cestu, to Novinárstvo, ktoré je aj investigatívne a ktoré poukazuje na nedopatrenia a tým pomáha naprávať chyby a kráčať vpred správnou cestou. Také Novinárstvo potrebuje každá spoločnosť, aby sa mocipáni neuspali a nestagnovali, ale aby celú spoločnosť viedli k rozvoju. Storyteller dámy na princípoch takého Novinárstva budujú svoju internetovú platformu, z ktorej sa rôznymi súčasnými formátmi prihovárajú svojim návštevníkom. Pred koncom roka sa chceli živým slovom prihovoriť aj svojim kolegom a tak ich v posledný novembrový deň pozvali na novinárske stretnutie – "Čajanku u Storytellera". Zároveň sa s kolegami chceli podeliť o radosť, že je Storyteller v oblasti informovania prítomný už 5 rokov.

 

Čajanka u Storytellera

 

Čajanka u Storytellera

 

Čajanka u Storytellera

 

Čajanka u Storytellera

 

Čajanka u Storytellera

 

Redakcia Storytellera v súčasnosti je sedemčlenná. Má tri zamestnané novinárky, dvoch honorárnych spolupracovníkov, jednu honorárnu spolupracovníčku, ktorá je v tejto chvíli volontérka a všetkých ich organizuje a vedie zakladateľka portálu Vladimíra Dorčová Valtnerová. Sídlo majú v Báčskom Petrovc, ulica Kulpínska 5.

V redakcii sa snažia tvoriť „malé veľké príbehy v dvoch jazykoch", v slovenčine a srbčine, žurnalistikou orientovanou na riešenia ku kvalitnému lokálnemu a menšinovému informovaniu. Okrem písaných príbehov tvoria aj zvukové a video záznamy. Na webe za 5 rokov zverejnili v slovenčine a srbčine viac ako 1150 príspevkov rôznych žánrov a rôznych formátov. Na sociálnych sieťach je tých príspevkov omnoho viac, podľa odhadu určite viac ako šesť a pol tisíc.

Počas piatich rokov realizovali viac ako 15 projektov. Okrem internetových príspevkov začli tlačiť aj printové vydania.

Nájdete ich TU: https://www.storyteller.rs/

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články