Archív

Náš ultramaratónec Michal Šuľa piaty na svete

Geniálny športovec Michal Šuľa získal na Taiwane 1. decembra vynikajúce piate miesto na šampionáte sveta ultramaratóncov v pretekoch na 24 hodín. Srbský Zátopek zabehol za jeden deň 266 km a 452 m, k tomu sa stal vicešampiónom vo svojej vekovej kategórii. Banátsky Mihalić potvrdil, že je vo výbornej forme a vo vyhlásení pre autora tohto textu reprezentant Srbska povedal, že je s výsledkom aj s umiestnením veľmi spokojný. Vedel, že dosiahne rezultát zaručujúci pätnáste miesto na svete, no byť medzi piatimi najlepšími na svete je podľa jeho slov - veľmi dobrý pocit.

 

Michal Šuľa so synom Damianom zberatelia trofejí

 

Michal Šuľa so synom Damianom zberatelia trofejí

 

Michal Šuľa športovec roka 2022 v Pančeve a Kovačici

 

Michal Šuľa športovec roka 2022 v Pančeve a Kovačici

 

Tréning na kovačickom Jarmočisku

 

Tréning na kovačickom Jarmočisku

 

Minimálne dvadsať svetových ultramaratóncov, ktorí sa zúčastnili pretekov, majú lepší osobný rekord ako kovačické eso. Pretekár z Dinama Pančevo si o viac ako osem kilometrov zlepšil osobný aj štátny rekord. Najlepší športovec spomedzi Slovákov vo Vojvodine zabehol za jeden deň rovnakú vzdialenosť, ako je diaľava medzi Belehradom a Belou Palankou na juhovýchode Srbska pri bulharských hraniciach.

Majstrom sveta sa stal hlavný favorit súťaže Aleksandar Sorokin z Litvy, ktorý zabehol 301 kilometrov.

S Michalom Šuľom bol v Ázii aj jeho tréner Ljupčo Cvetkovski z Pančeva, ktorý niekoľko rokov pred starším Šuľom trénoval aj Michalovho syna Damiána.

Zo športového životopisu a rekordov Michala Šuľu v roku 2023:

Kovačický ultramaratónec Michal Šuľa už viac ako desaťročie beháva polmaratóny, maratóny a ultramaratóny. Na začiatku chcelo 49-ročné eso utiecť pred veľkou cigaretovou vášňou a za desať rokov nechal za sebou všetkých súperov. „Banatski Mihalić" je víťazom „Balkánskej bežeckej ligy" za rok 2015. V ultramaratóne je držiteľom štyroch národných rekordov, ktoré dosiahol v rekordne krátkom čase v roku 2022 - tri mesiace. V rebríčku najlepších bežcov z krajín bývalej Juhoslávie mu patria dve prvé miesta, jedno druhé a jedno štvrté čo potvrdzuje, že je najlepším bežcom z krajín bývalej Juhoslávie Juhoslávie všetkých čias. Koncom minulého roka bol vyhlásený za najlepšieho športovca obce Pančevo za rok 2022. Začiatkom tohto roka získal ocenenie za najlepšieho športovca obce Kovačica za rok 2022. Kovačičan s padinskými koreňmi vlani prekonal štyri národné rekordy v disciplínach 6, 12 a 24 hodín, ako aj 100 km. Je najlepším športovcom spomedzi Slovákov zo Srbska. Vlani v auguste dostal „srbský Zátopek" za skvelé výsledky plaketu Janka Bulika, rovnako ako jeho starší syn Damian, stredotraťový atlét, ktorý ju získal o niekoľko rokov skôr. Popri tom, že je členom Atletického klubu Dinamo z Pančeva, Michal je i jedným zo zakladateľov Atletického klubu Maratonko z Kovačice a jedným z organizátorov troch kovačických polmaratónov. Je reprezentantom Srbska v ultramaratónskych pretekoch, účastníkom majstrovstiev Európy a sveta. Tento rok sa stal novým slovenským rekordérom na bežeckom páse a víťazom ultramaratónu v slovinskom Koperi za 24 hodín, keď prebehol 254 kilometrov, čo je vzdialenosť medzi Belehradom a Sjenicou. Triumfoval aj v populárnych 12-hodinových pretekoch Sri Chinmoja, ktoré sa konali v Parku priateľstva v Novom Belehrade medzi 23. a 24. septembrom 2023. Spôsob, vyhral Šuľa st. vyhral, bol opäť hodný obdivu – zabehol 147 km a 66 m – a len štyri kilometre mu chýbali k prekonaniu vlastného a štátneho rekordu, ktorý dosiahol v Palići. Pripomeňme, že Mihal Šuľa prišiel na Belehradský ultramaratón ako presvedčivý víťaz tohtoročných pretekov Od Tatier k Dunaju, kde zabehol 345 km a kde si zlepšil svoj vlastný traťový rekord o 14 hodín, na fantastických 43 hodín a 47 minút.

 

 

 

Text a foto Ján Špringeľ

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články