Archív

Kovačický kalendár 2024

Vo veľkej sieni kovačického Miestneho spoločenstva vo štvrtok 28. decembra 2023 usporiadali prezentáciu Kovačického kalendára 2024. Na úvod moderátorka a editorka kalendára Jarmila Paulíková privítala hostí a prítomných vyzvala uctiť si minútou ticha jedného z ideových tvorcov Kovačického kalendára Pavla Baláža, ktorý nás náhle a nečakane opustil pred tromi mesiacmi 27. septembra 2023. Prítomných pozdravil i predseda Rady Miestneho spoločenstva Kovačica Adam Jonáš, ktorý poznamenal, že si redakcia Kovačického kalendára na začiatku vysoko postavila latku, no darí sa im posúvať ju čoraz vyššie. Veľmi pochvalna sa zmienil aj o tomto štvrtom ročníku Kovačického kalendára, v ktorom sa osobitný hold vzdáva Martinovi Jonášovi (Kovačica, 1924 - 1996). Vydavateľom Kovačického kalendára je Memoriálne stredisko Dr. Janka Bulíka.

 

Kovačický kalendár 2024

 

Kovačický kalendár 2024

 

Kovačický kalendár 2024

 

Kovačický kalendár 2024

 

Kovačický kalendár 2024

 

Kovačický kalendár 2024

 

Kovačický kalendár 2024

 

V mene vydavateľa Kovačického kalendára sa najprv prihovoril Ján Dišpiter, predseda Memoriálneho strediska Dr. Janka Bulíka, ktorý sa poďakoval všetkým, ktorí kalendár finančne podporili. Dojímavými slovami hovoril o Pavlovi Balážovi, zakladateľovi Memoriálneho strediska Dr. Janka Bulíka a jednému z iniciátorov vzniku Kovačického kalendára, ktorý do tohto najnovšieho čísla stačil pripraviť dva príspevky. Poznamenal, že bez neho bude ťažko. Zástupca redaktora Pavel Jonáš prečítal mená všetkých 40 autorov, ktorí do kalendára prispeli. Niektorí napísali jeden text, viacerí až dva-tri a ojedinelí 4-5 príspevkov, takže na 362 strán je zverejnených 79 textov. Redaktor Kovačického kalendára Pavel Matúch prečítal svoj úvodník, z ktorého vanie skôr ustarostenosť ako optimizmus a v ktorom si kladie otázku či budeme mať silu vyplniť nádeje našich predkov, ale aj potomkov. O príprave Kovačického kalendára zopár slov povedal aj technický redaktor Želislav Poliak.

"V kalendári sa okrem iného dočítate aj o kovačických jubilantoch i dôležitých výročiach: 220-ročnej základnej škole, 120-ročnej budove súdu, ktorá je skutočnou ozdobou Kovačice, o 130. výročí od prechodu prvého vlaku cez Kovačicu, 110 rokoch divadelníctva, 60. výročí súboru V šírom poli hruška, o doktorke Alžbete Chalupovej i Jánovi Špringeľovi, ktorí sa dožívajú krásneho životného jubilea, 30. výročí ženského cirkevného spevokolu pod vedením Alžbety Hriešikovej," povedala Jarmila Paulíková a spomenula i neúnavného Vladimíra Kuchárika, ktorý pravidelne do kalendára prispieva kvalitnými fotografiami.

Novinár Ján Špringeľ sa hlásil k slovu a kriticky sa zmienil o množstve skreslených a úplne mylných biografických údajoch o maliarovi Martinovi Jonášovi.

Na prezentácii zaspievali: Mužská spevácka skupina Bohémi, cirkevný spevokol pod vedením Alžbety Hriešikovej a ženská spevácka skupina pri MOMS Kovačica „Kovačičanke".

Kalendár je vytlačený v náklade 1 000 kusov.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články