Archív

Božić a sviatok Troch kráľov

My traja králi k vám ideme, šťastie zdravie vám nesieme... Zajtra je sviatok Zjavenia Krista Pána mudrcom, alebo sviatok Troch kráľov. Týmto sviatkom sa uzatvára vianočné obdobie, kedy skladáme vianočný stromček a otvárajú sa brány karnevalovej i plesovej sezóny. V dolnozemských kuchyniach sa často v ten deň varí fazuľa a vyprážajú sa pampúchy. Pranostika hovorí: Na Tri krále zima stále. Tohto roku to však nie je tak – počasie sa nám v posledných dňoch podobá jarnému a tak by malo byť aj zajtra. Ďalšia pranostika sa vzťahuje na dĺžku dňa: Na Tri krále o krok dále... a čo nevidieť zacitujeme aj pokračovanie tejto pranostiky: Na Hromnice – o hodinu více...Pravoslávni veriaci, riadiaci sa podľa juliánskeho kalendára, zasadnú zajtra k štedrovečernému stolu osláviť narodenie Isusa Christa.

 

Gašpar, Melichar, Baltazár – to sú tí traja králi, mudrci z východu

 

Gašpar, Melichar, Baltazár – to sú tí traja králi, mudrci z východu

 

V pravoslávny Štedrý večer – Badnje veče sa páli „badnjak" – oheň je symbolom svetla a tepla, ktoré hreje a zbližuje rodinu.

 

V pravoslávny Štedrý večer – Badnje veče sa páli „badnjak" – oheň je symbolom svetla a tepla, ktoré hreje a zbližuje rodinu.

 

Teda, v rovnaký deň keď sa u veriacich, ktorí sa riadia gregoriánskym kalendárom končí vianočné obdobie, u pravoslávnych veriacich sa ono začína a 6. január je pravoslávny Badnjidan čiže Štedrý deň. V nasledujúci deň, 7. januára je Roždestvo Hristovo – Božić, alebo Sviatok narodenia Ježiša Krista, teda Vianoce. Ďalej potom 8. januára je Druhá slávnosť vianočná, čiže sviatok Zboru Presvätej Bohorodičky (Sabor Presvete Bogorodice), ktorý sa považuje za sviatok rodiny. Tento druhý deň sviatkov Narodenia Isusa Christa je teda zasvätený kruhu osôb okolo Panny Márie a 9. januára si pravoslávni veriaci pripomínajú Svätého prvomučeníka a archidiakona Štefana (Sveti prvomučenik i arhiđakon Stefan). Týmto dňom sa vianočné sviatky, ktoré pravoslávni veriaci svätia tri dni, aj končia.

Keďže v tomto roku pravoslávna Prvá slávnosť vianočná pripadá na nedeľu, v Srbsku bude aj pondelok dňom pracovného voľna.

Pravoslávny vianočný pozdrav znie: Hristos se rodi! (Kristus sa narodil!)

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články