Archív

Varená maková kukurica

Po Troch kráľoch nasledujú fašiangy – obdobie plesov, zábav, karnevalov, priadok... Varená maková kukurica poliata riedkym medom bola typickým jedlom niekdajších priadok. V minulosti sa totiž kukurica omnoho viac konzumovala a na priadky sa chystala aj preto, lebo sa jednoducho pripravovala a bolo to aj lacné jedlo. Varievala sa suchá vylúpaná kukurica, najčastejšie v sedliackych peciach, keďže var dlho trval. Mohla sa variť aj na piecke, či sporáku, ktorým sa zároveň vykurovala miestnosť. Za hrniec omrvenej kukurice sa zalial vodou a varil asi tri hodiny, až kým zrnká nezmäkli. Potom kukuricu treba iba scedziť a jedlo môže byť pripravené, keďže chutí aj bez osypania. No opravdivá lahôdka je varená kukurica posypaná mletým makom a cukrom. Namiesto cukru možno použiť aj med. Keďže dnes už málokto má času a trpezlivosť variť tak dlho, možno si jednoducho otvoriť konzervu sladkej kukurice a ňu nasypať mletý mak.

 

Varená maková kukurica

 

Fašiangy, Turíce, Veľká noc ide,
kto nemá kožuška zima mu bude.

Ja nemám, ja nemám, len sa tak trasiem,
dajte mi slaninky, nech sa popasiem.

Pod šable, pod šable, aj pod obušky,
tuto nám nedali, len plané hrušky.

Tuto nám nedali, hentam nám dajú,
zabili komára, slaninu majú.

Do uvarenej kukurice možno zamiešať aj sparený mak s medom: https://varecha.pravda.sk/recepty/varena-kukurica-s-makom-citronom-a-vanilkou-fotorecept/47171-recept.html

Na priadkach ženy a dievčatá priadli konopnú priadzu a bola to zároveň príležitosť na rozhovory, klebetenie i čítanie, či rozprávanie zaujímavých povestí a tajuplných príbehov. V dlhé zimné večeri si rozprávky a tajuplné príbehy radi vypočuli aj deti. Jedlo sa a pilo sa a pri práci si neraz aj zanôtili.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články