Archív

VIII. Seminár pre umeleckých vedúcich tanečných a hudobných súborov

VIII. Seminár pre umeleckých vedúcich tanečných a hudobných súborov
 
Na schôdzi Zhromaždenia Folklórneho festivalu Tancuj, tancuj... bol prijatý návrh, aby sa organizoval VIII. Seminár pre umeleckých vedúcich tanečných a hudobných súborov, ktorý bude prebiehať v dňoch od 17. do 20. augusta 2010 v Báčskom Petrovci.
 
Seminár podporil a finančne bude kryť Úrad pre slovákov žijúcich v zahraničí prostredníctvom Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny v Srbsku. Pripomíname, že prihlásené spolky svojim frekventantov hradia tri plné penzie v žiackom domove v Petrovci v hodnote 4.500,00 dinárov (alebo 50,00eur pre frekventantov zo zahraničia). Frekventanti si hradia aj cestovné trovy.
 
Prihlášky pre účasť na seminári je potrebné zaslať najneskoršie do 25. júla 2010 poštovou zásielkou na adresu Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny 21000 Nový Sad, Bulvár Mihajla Pupina 1/5 – prihláška na seminár, alebo prostredníctvom faxu 021/422-989 a e-mailu: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. (tlačivo prihlášky si môžete stiahnuť na našej stránke www.rada.org.rs.
 
Vedúcim seminára bude Mgr. art. Martin Urban - pedagóg a choreograf zo Zvolena - Slovenská republika.
 
Vyučovanie sa bude konať v troch skupinách a to:
- pre choreografov a umeleckých vedúcich tanečných skupín,
- pre umeleckých vedúcich speváckych skupín a
- pre vedúcich orchestrov a hra na hranozvučných nástrojoch.
 
Seminár sa začína o 15,00 hodine 18. augusta 2010 v miestnostiach žiackeho domovu v Báčskom Petrovci ulica Fiskultúrna číslo 15.
 
Predseda Festivalového výboru FF TT
Michal Hataľa
 
Seminár v Báčskom Petrovci
17. 8.(utorok) – 20. 8.(piatok) 2010
 
Našou snahou je tento rok čerpať z miestnych tanečných výskumov. Prostredníctvom analýzy tohto materiálu poukázať na rôzne typy práce s pôvodným materiálom, pripraviť modelové choreografie, spevácke a orchestrálne čísla.
 
Výsledkom semináru bude modelové predstavenie naštudovaného materiálu aj s celou modelovou prípravou, vedením predstavenia, rozdelenými kompetenciami medzi účastníkov školenia.
 
Vyučovacie témy:
- analýza, naštudovanie a modelové choreografie Vojvodinského materiálu
 
Tréningové techniky:
- rozcvičovacie techniky, dispozičné tréningy, charakterová príprava, psychológia kolektívu, príprava pre javisko, relaxačné a rehabilitačné cvičenia.
 
Hlasové techniky pre spevákov, skupiny, výstavba speváckych čísel z Vojvodiny
 
Hra na cimbale, orchester a jeho práca
 
Výstavba orchestrálnych a speváckych skladieb z Vojvodiny
 
Technika Slovenského ľudového tanca:
- systémom zábav a tanečných domov spolu s kapelou večer pod Lipou
 
Využitie netradičných nástrojov:
heligónka, hranozvučné nástroje, ideofonické nástroje a perkusie
 
Základy choreografie, pravidlá scény, analýza vojvodinských predstavení
 
Lektori:
Mgr. art. Martin Urban- choreograf, pedagóg, metodik a režisér v súčasnosti pôsobiaci na Konzervatóriu Jána Levoslava Bellu v Banskej Bystrici a Akadémii umení- Fakulte dramatickej tvorby v Banskej Bystrici.
 
Mgr. art. Stanislav Marišler ArtD. - pedagóg VŠMU, Lúčnice, sólista tanečník a choreograf. Preferuje vyučovanie systémom Tanečného domu.
 
Tatiana Urbanová – interprét a pedagóg tanečných techník v profesionálnych a amatérskych telesách.
 
Mgr. art. Martin Budinský je virtuóznym sólistom- cimbalistom. Z jeho pedagogickej dielne vychádza rad vynikajúcich mladých cimbalistov. Zostaví modelovú kapelu a naštuduje ukážky Slovenských a Dolnozemských hudobných charakterov.
 
PhDr. Anna Šmehilová – sólová speváčka, pedagóg spevu a hlasových techník, obdivovateľ dolnozemskej piesňovej klenotnice.
 
Roman Malatinec je sólista inštrumentalista, dominantne odborník na fujaru a iné hranozvučné nástroje. Výborný sólový tanečník a reprezentant. Režisér a dramaturg festivalových programov.

Komentárov  

0 #1 novinarka 2010-07-26 13:28
Folklórny festival Tancuj, tancuj...
Festivalový výbor
21412 H l o ž a n y

Vážení,

na schôdzi Festivalového výboru FF Tancuj, tancuj... 23. júla 2010 bolo dohodnuté, že sa VIII. Seminár pre umeleckých vedúcich tanečných a hudobných súborov, ktorý mal prebiehať v dňoch 17. až 20. augusta 2010 v Báčskom Petrovci, nebude organizovať v uvedenom termíne a vo svojej pôvodnej podobe. Dôvod takého rozhodnutia je nedostatok finančných prostiedkov. O presnom termíne a spôsobe organizovania VIII. Seminára pre umeleckých vedúcich tanečných a hudobných súborov budete vopred informovaní.

Predseda
Festivalovéhovýboru MichalHataľa
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články