Archív

Una Saga Serbica

Una Saga Serbica
 
Po bravúrnej premiére v sídelnom meste, tanečná skupina Una Saga Serbica z Belehradu sa v nedeľu predstavila v Srbskom národnom divadle v Novom Sade. Predviedla tanečno-hudobno-vizuálny spektakulárny program Igre i zvuci Balkana/Hry a tance Balkánu. Ním prezentovali tradičnú etno identitu Balkánu na moderný spôsob. Multimediálny projekt vytvorený z explózie pohybu, hudby, svetelných efektov a 3D animácie zapôsobil aj na novosadské obecenstvo. Zmes folklóru, baletu, korčuľovania, moderného tanca, orientálneho brušného tanca...si so záujmom pozeralo aj mladé obecenstvo, ktorého v divadle bolo v hojnom počte. Vlani na sklonku roka si program v stredisku Sava pozrelo niekoľko tisíc divákov a v Novom Sade sieň tiež bola plná.
 
 
Každú zo 40 ľudových piesní zo Srbska a z regiónu, odetú do nového rúcha, predviedlo 45 tanečníkov ako aj sólisti Baletu Národného divadla z Belehradu.
 
foto
 
Tanečná skupina Una Saga Serbica pozostáva z mladých neafirmovaných folkloristov ako aj baletných tanečníkov. Ideou projektu bolo zvýšiť záujem mládeže o folklórnu tradíciu a angažovať mladých ľudí v prezentovaní a zachovávaní bohatého balkánskeho folklóru.
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

0 #1 Una serbicaViera Benková 2014-03-27 17:39
Prečo nie? Keď môžu Íri propagovať svoj scénický folklŕ ako tanec, ktorý tančí takmer celý svet, môžu aj naši vymyslieť svoju Serbicu, či nie?A my, čo čakáme, kde je naša UNA SLOVACa?
vbenková
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články