Archív

Perlová vetva do Aradáča

Na deviatom Festivale ľudových krojov, šperkov a prikrývok hlavy Perlová vetva/Biserna grana, ktorý prebiehal v dňoch 6. až 9. októbra vo Futogu a Novom Sade, odborná porota utvorená z 5 etnológov rozhodla prvou cenou odmeniť ženský kroj Chorvátov-Šokcov z dediny Bački Breg, druhú cenu získal kroj Srbov zo Sarajenského poľa v Ilidži (Bosna a Hercegovina) a tretiu cenu udelili predstaviteľke Kultúrneho centra Aradáč Maríne Malovej. Táto mladá aradáčska umelkyňa prezentovala nádherný sviatočný starodávny kroj z tejto našej slovenskej dediny a oblečená bola "na dlho".

 

Marína Malová (Foto: Srdjan Doroški)

 

Marína Malová (Foto: Srdjan Doroški)

 

Okrem módnej prehliadky krojov, šperkov a čepcov či prikrývok hlavy, čo je ústredným zameraním festivalu, v sprievodných programoch tohto medzinárodného festivalu boli organizované výstavy, workshopy, prednášky a etno-bazár. Organizátorom je Kultúrno-informačné centrum Mladosť z Futogu, ktoré jednu časť festivalu tradične organizuje v Novom Sade, kde usporiadajú promenádu ulicami Nového Sadu.

 

Foto: Anna Bagľašová

 

Foto: Anna Bagľašová

 

Foto: Anna Bagľašová

 

Foto: Anna Bagľašová

 

Foto: Anna Bagľašová

 

Foto: Anna Bagľašová

 

Za uplynulých deväť ročníkov KIC Mladosť uhostil veľký počet spolkov z krajiny a zahraničia. Od samého začiatku a s úmyslom predviesť krásu rozmanitosti Vojvodiny, organizátori pozývali aj slovenské kultúrno-umelecké spolky a to na základe odporúčania Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov. Tak nám krásu slovenských krojov doteraz prezentovali: Združenie kysáčskych žien, KIC Kysáč, KUS Petrovská družina z Báčskeho Petrovca, SKUS Hrdinu Janka Čmelíka zo Starej Pazovy, SKUS Jána Kollára zo Selenče, Kultúrno-umelecké stredisko Zvolen z Kulpína, SKUS Pivnica z Pivnice a tohto roku sa predstavili členovia Kultúrneho centra z Aradáča. Organizátor festivalu KIC Mladosť a Milan Stepanov nám ponúkli fotografie niektorých doterajších slovenských predstaviteľov:

 

Foto KIC Mladosť Futog

 

Foto KIC Mladosť Futog

 

Foto KIC Mladosť Futog

 

Foto KIC Mladosť Futog

 

Foto KIC Mladosť Futog

 

Foto KIC Mladosť Futog

 

Tento atraktívny festivalu, ktorý afirmuje zachovanie, pestovanie a zveľadenie hmotného folklórneho dedičstva ponúka aj jedinečnú príležitosť oboznámiť sa so špecifickosťami a bohatstvom koloritu rôznorodých krojov nielen zo Srbska lež z celého regiónu. Festival bol po prvý raz usporiadaný v októbri roku 2008.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články